Judecătorii CCR vor avea ultimul cuvânt în privinţa deciziilor Parlamentului

Curtea Constituţională a decis, miercuri, că deciziile Parlamentului vor putea fi trecute prin filtrul judecătorilor CCR. Hotărârea Curţii vine după ce, în iulie, atribuţiile Curţii au fost modificate prin intermediul unei Ordonanţe de Urgenţă. Tot miercuri, judecătorii CCR au decis să amâne pentru 26 septembrie pronunţarea asupra legii care dă Parlamentului dreptul de a decide cine va reprezenta România la Bruxelles.

RomaniaTV.net
19 sept. 2012, 06:33
Judecătorii CCR vor avea ultimul cuvânt în privinţa deciziilor Parlamentului

Judecătorii CCR au decis că hotărârile Parlamentului vor putea fi atacate la Curtea Constituţională.

Legea de aprobare a OUG 38/2012 privind modificarea atribuţiilor Curţii Constituţionale a fost declarată, miercuri, neconstituţională. În 18 iulie, Senatul, forul decizional, adoptase legea de aprobare a OUG privind funcţionarea Curţii Constituţionale (CC) în varianta Camerei Deputaţilor.

Respectiva Ordonanţă a modificat competenţa Curţii Constituţionale, în sensul cã nu se mai poate pronunţa pe deciziile Parlamentului.

Pe de altă parte, în 9 iulie, CC a admis sesizarea de neconstituţionalitate formulată de 67 de deputaţi aparţinând grupului parlamentar al Partidului Democrat Liberal şi constată că soluţia legislativă care exclude de la controlul de constituţionalitate hotărârile Parlamentului care afectează valori şi principii
constituţionale este neconstituţională.

Tot miercuri, Curtea Constituţională a decis, amânarea pentru 26 septembrie a judecării neconstituţionalităţii Legii de cooperare între Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene.

Contestaţia privind neconstituţionalitatea Legii privind cooperarea între Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene – care prevede că Parlamentul stabileşte cine merge la Consilul European, în cazul în care preşedintele şi premierul nu se înţeleg – a fost formulată de un număr de 26 senatori aparţinând Grupului Parlamentar al PDL.