Johannis, despre acuzaţiile ANI: Nefondate. Primarul Sibiului a formulat un răspuns către instituţie

Primarul Sibiului, Klaus Johannis, "consideră nefondate acuzaţiile şi a formulat deja un răspuns către ANI", a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Primăriei, Mirela Gligore, pentru Mediafax.

RomaniaTV.net
24 apr. 2013, 13:18
Johannis, despre acuzaţiile ANI: Nefondate. Primarul Sibiului a formulat un răspuns către instituţie

„Klaus Johannis a luat la cunoştinţă comunicatul ANI. Domnia sa consideră nefondate acuzaţiile şi a formulat deja un răspuns către ANI”, a declarat Mirela Gligore.

Primarul Sibiului Klaus Johannis se află în stare de incompatibilitate, întrucât are şi calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acţionarilor S.C. Apă Canal SA Sibiu şi SC Pieţe SA, ceea ce contravine prevederilor legale, a constatat Agenţia Naţională de Integritate (ANI).

„În urma evaluărilor efectuate, s-a constatat faptul că Johannis Klaus-Werner se află în stare de incompatibilitate, întrucât deţine, simultan, atât funcţia de primar al municipiului Sibiu, cât şi calitatea de reprezentant al municipiului Sibiu în Adunarea Generală a Acţionarilor în cadrul S.C. APĂ CANAL S.A. Sibiu (începând cu 30.04.2009 şi până în prezent) şi S.C. PIEŢE S.A. (începând cu 05.08.2010 şi până în prezent), încălcând, astfel, dispoziţiile art. 87 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare”, se arată într-un comunicat al ANI.

Johannis, ales recent prim-vicepreşedinte PNL, exercită al patrulea mandat consecutiv de primar al Municipiului Sibiu.

Conform ANI, prin Hotărârile Consiliului Local al municipiului Sibiu nr. 144/30.04.2009 şi nr. 231/19.07.2012, Klaus Johannis este împuternicit ca reprezentant al municipiului Sibiu în Adunarea Generală a Acţionarilor S.C. APĂ CANAL S.A. Sibiu. De asemenea, începând cu data de 05.08.2010, deţine şi calitatea de reprezentant al municipiului Sibiu în Adunarea Generală a Acţionarilor S.C. PIEȚE S.A.

„Astfel, au fost identificate elemente în sensul încălcării legislaţiei privind regimul juridic al incompatibilităţilor, deoarece, potrivit dispoziţiilor art. 87 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare, «Funcţia de primar şi viceprimar […] este incompatibilă cu […] funcţia de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăţi comerciale de interes naţional»”, se arată în comunicatul ANI.

„Persoana […] faţă de care s-a constatat […] starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”, este o altă prevedere legală invocată în comunicatul ANI.

De asemenea, în cazul în care persoana nu mai ocupă o funcţie sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate, interdicţia de 3 ani operează, potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătorești de confirmare a existenţei unei stări de incompatibilitate.

ANI precizează că sub aspect procedural, au fost îndeplinite cerinţele Legii nr. 176/2010, referitoare la înştiinţarea persoanelor evaluate, Iohannis fiind informat, la 16.12.2010, 07.03.2013, 22.03.2013, 25.03.2012 și 26.03.2013, despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. La data de 28.03.2013, primarul Sibiului a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere.

Iohannis poate contesta raportul de evaluare a incompatibilității, în termen de 15 zile de la primirea acestuia, la instanţa de contencios administrativ.