JO 2012: Cătălina Ponor a pierdut SCANDALOS bronzul la bârnă, după contestaţia SUA

Cea mai experimentată gimnastă din lotul României, Cătălina Ponor, a obţinut a treia notă din concurs, dar americanca Alexandra Raisman, care obţinuse nota 14.966, a făcut contestaţie şi a ocupat în final locul 3. Sportiva de peste Ocean a fost la egalitate de puncte cu Ponor, însă a avut avantajul unui exerciţiu cu grad de dificultate mai ridicat. Larisa Iordache, a doua româncă prezentă în concurs, s-a clasat pe poziţia 6.

RomaniaTV.net
07 aug. 2012, 13:34
JO 2012: Cătălina Ponor a pierdut SCANDALOS bronzul la bârnă, după contestaţia SUA

Pentru câteva zeci de secunde, România a avut în palmares a 9-a medalie la JO 2012. Cătălina Ponor avea o notă care o plasa a treia în clasament la finalul concursului (15.066), la mică distanţă în faţa americancei Alexandra Raisman (14.966), însă sportiva de peste Ocean a contestat nota calculată de arbitri, privitoare la dificultatea exerciţiului.

Arbitrii i-au dat dreptate, în condiţiile în care în execuţia sa nu s-au regăsit elemente deosebite, principala calitate a lui Raisman fiind aceea că le-a executat corect, chiar dacă destul de rigid. După rezolvarea contestaţiei, atât Cătălina Ponor cât şi Alexandra Raisman au avut acelaşi punctaj, 15.066, însă compatrioata noastră a pierdut medalia de bronz din cauza faptului că arbitrii au considerat că exerciţiul americancei a avut un grad mai mare de dificultate.

Finala de la bârnă de la JO 2012 a avut o desfăşurare palpitantă, două dintre principalele favorite, americanca Gabrielle Douglas şi rusoaica Victoria Komova, căzând de pe aparat. Nici Larisa Iordache, a doua româncă prezentă în concurs, nu a avut o evoluţie mai fericită, ratând şi ea execuţia. În aceste condiţii, Cătălina Ponor, care a intrat a doua în concurs, a rămas pe locul 3 până la final, când a fost deposedată de medalia de bronz de contestaţia delegaţiei SUA.

Podiumul concursului de la bârnă, de la JO 2012 este următorul: 1. Deng Linlin (China), 2. Sui Lu (China), 3. Alexandra Raisman (SUA).

Desfăşurarea finalei la bârnă:

De-a lungul timpului, bârna a adus României 10 medalii olimpice, 6 dintre ele fiind de aur. Finala de la JO 2012 este deschisă campioana mondială en-titre, chinezoaica Lu Sui. Asiatica a avut o evoluţie bună, cu o mică dezechilibrare, însă în condiţiile în care în exerciţiul său au figurat multe elemente de dificultate. Pentru prestaţia sa, Lu Sui a fost notată cu 15.500.

Pe bârnă se află Cătălina Ponor. Sportiva noastră a fost pe punctul de a pica de pe bârnă, s-a redresat în ultimul moment. De asemenea, la aterizare a făcut un pas înainte. Nota primătă de Ponor este 15.066.

Deng Linlin, a treia concurentă de la bârnă, a depăşit-o şi ea pe Cătălina, nota sa fiind 15.600. Mai mult, Deng Linlin este prima în clasamentul provizoriu.

Larisa Iordache a căzut de pe bârnă imediat ce a urcat pe aparat, după prima linie executată. În continuare, exerciţiul său este extrem de ezitant, iar şansele sale la medalie sunt practic nule. Nota sa este 14.200.

Şi-a încheiat exerciţiul rusoaica Kseniia Afanaseva. Nota acesteia, 14.583, o păstrează pe Cătălina Ponor pe treapta a treia a podiumului. Au mai rămas trei sportive de concurat.

Campioana mondială de la individual compus, Gabrielle Douglas, a căzut şi ea de pe bârnă. Nota sa este acum cea mai mică din concurs, 13.633. Ponor rămâne pe locul 3.

Concursul de la bârnă devine din ce în ce mai palpitant. Marea favorită, Victoria Komova, a căzut şi ea de pe bârnă. De asemenea, Komova a ratat aterizarea. Ponor rămâne pe locul 3, nota Victoriei Komova fiind 13.166.

Ultima concurentă din concursul de la bârnă este americanca Alexandra Raisman. Dacă obţine o notă mai mică de 15.066, Cătălina Ponor are asigurat bronzul. Fără elemente deosebite de dicultate, a a avut însă execuţii corecte. La aterizare a făcut un pas în faţă. Nota sa a fost 14.966, dar a făcut contestaţie.