Japonezii au făcut miting împotriva energiei nucleare, la Tokyo

Comemorarea împlinirii unui an de la tragedia de la Fukushima le-a dat prilej japonezilor să protesteze faţă de pericolul utilizării energiei nucleare.

RomaniaTV.net
11 mart. 2012, 14:11
Japonezii au făcut miting împotriva energiei nucleare, la Tokyo

O mie de opozanţi ai energiei nucleare au manifesat duminică la Tokyo, la un an după accidentul de la centrala atomică Fukushima, pentru care operatorul Tokyo Electric Power (TEPCO) a prezentat din nou scuze. „Opriţi toate reactoarele acum!”, au scandat militanţii în faţa sediului TEPCO din capitală, în prezenţa a zeci de poliţişti.

După câteva ore, o mie de persoane s-au adunat în parcul Hibiya din centrul capitalei, pentru a spune nu energiei nucleare şi a aduce un omagiu victimelor seismului urmat de un tsunami, la ora 14.46 (7.46, ora României), ora precisă la care s-a produs catastrofa la 11 martie 2011.

Preşedintele TEPCO, Toshio Nishizawa, s-a deplasat la centrala Fukushima Daiichi, participând la un moment de reculegere alături de muncitori şi prezentând scuze pentru acest accident.

„Ne cerem scuze faţă de locuitorii din regiune şi faţă de societate, pentru problemele şi îngrijorările cauzate”, a declarat preşedintele TEPCO, societatea de energie nucleară, precizând că autorităţile societăţii . „au primit critici severe şi vor corecta ceea ce trebuie”.

Într-o conferinţă de presă din cursul zilei, un alt lider al TEPCO a promis că vor fi depuse toate eforturile pentru despăgubirea victimelor dezastrului.

Din cauza acestui dezastru, cel mai grav după cel de la Cernobîl (Ucraina) din 1986, doar două reactoare nucleare mai sunt în funcţiune în Japonia, din totalul de 54. Unităţile oprite pentru mentenanţă sau din alte motive vor putea fi repornite doar dacă trec testele de rezistenţă la cutremur şi tsunami şi dacă primesc aprobarea autorităţilor locale.