Iurie Leancă a fost desemnat prim-ministru interimar al Republicii Moldova

Președintele Republicii Moldova Nicolae Timofti, a semnat, marţi, decretul de desemnare a vicepremierului Iurie Leancă, care a ocupat şi funcţia de ministru al Afacerilor Externe și al Integrării Europene, în calitate de prim-ministru interimar din data de 25 aprilie, până la formarea noului Guvern.

RomaniaTV.net
23 apr. 2013, 15:59
Iurie Leancă a fost desemnat prim-ministru interimar al Republicii Moldova

Iurie Leancă va deveni, oficial, premier al Republicii Moldova în data de 25 aprilie, scrie Publika.md. El va ocupa acestă funcţie până la formarea noului Guvern de la Chişinău.

„Preşedintelele Nicolae Timofti a luat act de hotărârea Curţii Constituţionale şi va acţiona în conformnitate cu prevederile Constituţiei, ale Legii cu privire la CC şi ale jurisdicţiei constituţionale. Şeful statului a discutat cu Vlad Filat despre situaţia politică creată şi l-a convocat la reşedinţa prezidenţială pe viceprim-ministrul Iurie Leancă, în vederea numirii sale în funcţia de premier interimar”, a anunţat purtătorul de cuvânt al şefului statului, Vlad Ţurcanu.

Totodată, preşedintele ţării va continua consultările cu fracţiunile parlamentare, în vederea desemnării unui alt candidat la funcţia de prim-ministru.

Iurie Leancă (49 de ani) este diplomat şi îndeplineşte funcţie de vicepremier şi de ministru al afacerilor externe şi integrării europene din septembrie 2009. A absolvit Institutul de stat pentru relaţii internaţionale de la Moscova, iar în perioada 1986-2001 a activat la Ministerul de Externe, fiind inclusiv ministru-adjunct în perioada 1998-2001. Ulterior, până în 2009, a fost vicepreşedinte al cunoscutei companii Ascom, condusă de miliardarul Sergiu Stati.

În urma alegerilor din 5 aprilie şi 29 iulie 2009 a fost ales deputat, iar pe 25 septembrie 2009 a fost numit ministru al afacerilor externe şi integrării europene. Iurie Leancă este prim-vicepreşedinte al Partidului Liberal Democrat, condus de Vlad Filat, iar presa a vehiculat numele lui ca posibil candidat pentru funcţia de prim-ministru, dar el a anunţat că nu acceptă o astfel de funcţie.