Iulian Buga, nominalizat ambasador la Washington, avizat pozitiv de comisiile parlamentare

Iulian Buga, propunerea MAE pentru funcţia de ambasador al României la Washington, a primit miercuri aviz pozitiv din partea comisiilor parlamentare de politică externă.

RomaniaTV.net
27 iun. 2013, 08:39
Iulian Buga, nominalizat ambasador la Washington, avizat pozitiv de comisiile parlamentare

„Domnul Iulian Buga a fost audiat de parlamentarii de comisiile reunite de politică externă şi a primit aviz pozitiv”, a declarat, pentru Mediafax, Petru Filip, preşedintele Comisiei de specialitate a Senatului.

De asemenea, au mai fost audiaţi şi au primit aviz pozitiv miercuri şi ambasadorii propuşi de MAE pentru Australia – Nineta Bărbulescu, Libia – Marin Nicolae, Armenia – Vasile Sorin şi Indonezia – Valerica Epure.

„Toţi sunt diplomaţi de carieră, iar parlamentarii au apreciat modul în care aceştia şi-au prezentat programele pentru mandatele pe care le vor deţine”, a spus Filip.

Diplomatul de carieră Iulian Buga, fost ambasador al României în Irlanda, este propunerea înaintată de Ministerul Afacerilor Externe preşedintelui Traian Băsescu pentru funcţia de ambasador al României în SUA, au declarat în urmă cu două săptămâni pentru MEDIAFAX surse oficiale.

Iulian Buga a fost rechemat recent de preşedintele Traian Băsescu din funcţia de ambasador în Irlanda, post pe care îl ocupa din 2009. El a mai fost secretar de stat în MAE în perioada 2007-2009, ambasador în Olanda între 2001-2007 şi a coordonat Direcţia America de Nord din MAE între 1999-2001.

Totodată, Iulian Buga a deţinut şi postul de consul general al României la Los Angeles în 1997-1998, între 1994-1997 lucrând pe un post de consilier la Ambasada de la Washington. El a mai fost propus în 2007 pentru ocuparea postului de ambasador la Washington de fostul ministru de Externe Adrian Cioroianu, însă preşedintele Băsescu nu a acceptat la acel moment nominalizarea acestuia.

Potrivit procedurii de nominalizare a ambasadorilor României, MAE înaintează Preşedinţiei propunerile. Şeful statului decide asupra trimiterii la post după ce ambasadorii propuşi sunt audiaţi de comisiile reunite de politică externă ale Parlamentului, avizul acestora fiind însă consultativ. De asemenea, procedura presupune şi obţinerea, înainte de trimiterea la post, a agrementului din partea ţării în care ambasadorul respectiv va reprezenta România.