Iulia Timoşenko va fi tratată în Ucraina, de mai mulţi medici nemţi

O echipă de medici nemţi se vor deplasa în Ucraina, în perioada 2-4 martie, pentru a oferi îngrijiri medicale fostului premier Iulia Timoşenko, încarcerată şi spitalizată de nouă luni pentru hernie de disc, a anunţat marţi, la Berlin, ministrul ucrainean de Externe, Leonid Kojara.

27 feb. 2013, 09:25
Iulia Timoşenko va fi tratată în Ucraina, de mai mulţi medici nemţi

Medici de la spitalul berlinez Charite, care au tratat-o deja pe Timoşenko, nu s-au putut deplasa în Ucraina în weekend-ul trecut. Şeful diplomaţiei ucrainene a explicat că a fost vorba despre „o problemă tehnică”, autorizările fiind „puţin mai complicate” în cursul weekend-ului, potrivit Mediafax.

„Astăzi, poziţia este următoarea: medicii vor veni, în perioada 2-4 martie, pentru a o trata pe Timoşenko„, a spus ministrul ucrainean de Externe, într-o conferinţă de presă la care a participat şi omologul său german Guido Westerwelle.

La rândul său, Westerwelle a amintit că Timoşenko avea „dreptul la îngrijiri medicale adecvate„. „Îmi pare rău că medicii de la Charite nu au avut ocazia de a se putea deplasa în Ucraina”, a adăugat acesta. El a mai insistat asupra faptului că ar trebui să aibă dreptul la un proces „echitabil”.

Vineri, Ministerul ucrainean al Sănătăţii a afirmat că Iulia Timoşenko nu mai avea nevoie de îngrijiri medicale şi a sugerat că opozanta se va întoarce în curând la închisoare. Timoşenko, în vârstă de 52 de ani, închisă din august 2011, a fost transferată în mai din colonia penitenciară de la Harkov (est) într-un spital public din cauza unei hernii de disc.

Ea este tratată de către medici ucraineni, dar medici de la clinica berlineză Charire vin frecvent din Germania pentru a o consulta.

Până în prezent, medicii de la Charite, care au vizitat-o ultima dată pe Timoşenko în decembrie, nu au dat vreun aviz favorabil în privinţa întoarcerii la închisoare. Timoşenko a fost condamnată în 2011 la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere. Ea este judecată, de asemenea, pentru fraudă fiscală în cadrul unui proces în curs şi a mai fost inculpată, în ianuarie, că a comandat asasinatul unui deputat în 1996.

Urmăririle penale la adresa sa au provocat o criză gravă între Ucraina şi Uniunea Europeană (UE) care vede motivaţii politice şi cere eliberarea opozantei.

Citeşte şi: Iulia Timoşenko respinge acuzaţiile privind asasinarea unui deputat, declarându-se „şocată”