Îţi plac chipsurile? Află ce înseamnă o pungă pe zi pentru corpul tău

Cartofii prăjiţi la pungă sau chipsurile, gustarea cu numeroşi fani mai ales printre copii şi tineri, sunt atât de nesănătoşi încât consumul lor zilnic nu numai că este echivalentul a cinci litri de ulei de gătit, ci are legătură cu problemele de dezvoltare la copiii nenăscuţi, hiperactivitatea la copii şi potenţial cancer la adulţi.

RomaniaTV.net
09 apr. 2013, 11:59
Îţi plac chipsurile? Află ce înseamnă o pungă pe zi pentru corpul tău

Ronţăirea unei pungi de chipsuri pe zi este echivalentul consumului de cinci litri de ulei de gătit pe an. Deşi chiar şi în lipsa unor cifre exacte nu este greu de ghicit că astfel de produse sunt dăunătoare, consumul lor se menţine la un nivel ridicat, iar unul dintre motive este ambalajul atractiv care ne activează papilele gustative din clipa în care îl vedem pe raft, potrivit lui Michael Moss, autorul noii cărţi „Sare, zahăr, grăsime: Cum ne-au prins giganţii alimentari” (Salt, Sugar, Fat: How The Food Giants Hooked Us).

Citeşte şi Mănânci mai mult de o dată pe săptămână prăjeli? Vezi la ce riscuri te expui

Investigaţiile scriitorului au arătat cum decenii de cercetări ale producătorilor giganţi de mâncare au transformat chipsurile din gustările uşoare ale anilor ’70 în produse concepute să activeze centrii de râvnire ai creierului printr-o chimie precisă.

Când iei un cartof, explică el, gustul sării te loveşte imediat. E un efect pe care industria sării îl numeşte „explozia de aromă”.

Citeşte şi Cum arată 2.000 de calorii? Vezi o comparaţie între gogoşi, cartofi prăjiţi, bere şi legume VIDEO

Sarea şi grăsimea sunt percepute de un nerv numit trigeminal, situat în partea din spate-sus a gurii, care trimite informaţiile tactile spre creier. Cu cât mai bună e „explozia”, cu atât o vom dori mai mult, relatează Mediafax.ro.

Alături de sare şi grăsime apare zahărul, şi el inclus în cartof, toate formând trioul pe care creierele noastre îl doresc din instinct, mai explică Moss. În plus, cu cât un cartof face mai mult zgomot atunci când îl mâncăm, cu atât ne va plăcea mai mult.

Consumate în exces, aceste produse reprezintă un pericol grav pentru sănătate din mai multe puncte de vedere, cercetările poziţionându-le în legătură directă cu riscul de obezitate, hipertensiune, diabet de tipul 2 şi afecţiuni coronariene.

Citeşte şi Alimente de evitat dacă ai tensiunea arterială ridicată

În Statele Unite, chipsurile constituie factorul cu cea mai mare influenţă în epidemia de obezitate, potrivit unui studiu publicat în New England Journal of Medicine de către Dr Dariush Mozaffarian, cardiologist şi cercetător în alimentaţie.

Dintre toate mâncărurile, cartofii, în special chips-urile, se evidenţiază ca generând cel mai mare câştig în kilograme, „nu numai pentru că chipsurile sunt disponibile şi îngraşă foarte mult”, spune Mozaffarian, „ci te şi fac să râvneşti la ele”.

Consumul consistent de chips-uri poate răni atât echilibrul organismului copiilor şi adulţilor, cât şi bebeluşii nenăscuţi. Astfel, potrivit cecetărilor făcute de britanici, femeile însărcinate care consumă mari cantităţi de chipsuri le pot face rău copiilor la fel de mult ca şi când ar fuma în timpul sarcinii.

Citeşte şi Mâncarea de la fast-food conţine prea multă sare

Acest lucru este cauzat de prezenţa unei chimicale toxice numite acrilamidă, fără miros, fără gust, invizibilă şi potenţial dăunătoate ADN-ului.

Substanţele din chipsuri sunt legate direct şi de probleme de sănătate precum dezvoltarea întârziată a creierului şi a sistemului nervos, diabetul de tipul 2 şi bolile cardiologice.

„Când adaugi contaminarea cu acrilamidă la cantitatea de grăsime, zahăr şi sare din chipsuri, acestea ajung la nivelurile similare de toxicitate prezente la femeile însărcinate care fumează”, a precizat Dr John Wright, epidemiolog şi consultant în medicina sănătăţii publice: „Din cauza acestei daune asupra nou-născuţilor, necesitatea ca pungile de chipsuri să fie însoţite de avertizări de sănătate ar putea fi îndreptăţită.”

http://www.rtv.net/alimente-de-evitat-daca-ai-tensiunea-arteriala-ridicata_51046.html