Islamiştii au câştigat peste 65 la sută din voturi în Egipt

Listele partidelor islamiste, între care Fraţii Musulmani, au câştigat peste 65 la sută din voturi în primul tur al alegerilor legislative din Egipt, potrivit datelor furnizate de secretarul general al Înaltei Comisii Electorale, Yusri Abdel Karim.

RomaniaTV.net
04 dec. 2011, 17:01
Islamiştii au câştigat peste 65 la sută din voturi în Egipt

Listele influentei confrerii a partidului salafist Al-Nur şi a partidului Wassat (islamişti moderaţi) au câştigat 65,25 la sută din voturi în această primă fază a alegerilor legislative, potrivit acestor date oficiale, anunţă Mediafax.

Fraţii Musulmani au câştigat 36,62 la sută (3,5 milioane de voturi), Al-Nur 24,36 la sută (2,3 milioane) şi Wassat 4,27 la sută (aproximativ 416.000 de voturi) la acest prim tur organizat într-o treime din guvernorate, în special în cele două oraşe mari ale ţării, Cairo şi Alexandria.

Abdel Karim a precizat că Înalta Comisiei Electorală nu va anunţa numărul de locuri atribuite fiecărei liste decât după încheierea alegerilor pentru Adunarea Poporului (Camera inferioară), la 10 ianuarie, în toate guvernoratele.

Ciclul electoral va continua din 29 ianuarie până la 11 martie cu alegerea Shura (Camera superioară consultativă).

La al doilea tur, care începe luni, mişcările islamiste vor încerca să îşi amelioreze scorul, pentru a-şi confirma dominaţia în Parlament. Dar o bătălie dură este aşteptată chiar în interiorul taberei, cu un duel între candidaţii Fraţilor Musulmani şi cei ai Al-Nur pentru o parte din locurile atribuite prin scrutinul uninominal.