Iranul anunţă că va tăia exporturile de petrol către ţările „ostile” din Europa

Iranul are de gând să taie exporturile de petrol către ţările europene pe care le consideră ostile, măsură care preîntâmpină embargoul ce va intra în vigoare la 1 iulie dispus de Uniunea Europeană. 

04 feb. 2012, 15:33
Iranul anunţă că va tăia exporturile de petrol către ţările „ostile” din Europa

„Vom tăia cu siguranţă exporturile de petrol către anumite state europene”, a declarat ministrul petrolului din Iran, Rostam Ghasemi, citat de Financial Times. Acesta nu a numit statele care urmează să nu mai primescă petrol iranian, însă a spus că sunt vizate cele cu o atitudine ostilă faţă de Teheran.

FT notează că Iranul se referă, în general, la Germania, Franţa şi Marea Britanie când vorbeşte de ţările europene ostile. Cele trei importă însă canitităţi reduse de petrol din Iran. Mult mai vulnerabile la sistarea exporturilor sunt Grecia, Spania şi Italia, care se bazează într-o proporţie de până la 30% pe ţiţeiul iranian şi ar trebui oricum să caute alţi furnizori până în iunie.

La fel vor trebui să facă şi iranienii, care vând în prezent în UE 18% din petrolul extras.

Statele Uniunii Europene au decis în 23 ianuarie să impună un embargou petrolier gradual, fără precedent, împotriva Iranului şi să sancţioneze banca centrală din această ţară pentru finanţarea controversatului program nuclear iranian. Contractele de furnizare aflate în derulare ar urma să fie respectate până în vară, asta dacă Teheranul nu cumva decide să oprească robinetul mai devreme.

În parlamentul iranian există deja un proiect de lege prin care este propusă sistarea imediată a exporturilor de petrol către UE.