Iran: Netanyahu cere în faţa ONU „o linie roşie clară”

Primul ministru israelian Benjamin Netanyahu a cerut în faţa ONU stabilirea unei "linii roşii clare" cu privire la îmbogăţirea uraniului de către Iran pentru a-l împiedica să obţină arma atomică, subliniind că "timpul presează" în cazul dosarului nuclear iranian, transmite AFP.

RomaniaTV.net
27 sept. 2012, 20:46
Iran: Netanyahu cere în faţa ONU „o linie roşie clară”

„În faţa unei linii roşii clare, Iranul va ceda”, a asigurat Netanyahu în faţa Adunării Generale a ONU.
Primul ministru israelian a arătat de la tribuna Adunării schema unei bombe artizanale, pentru a explica că trebuie împiedicat neapărat Iranul, care, a spus el, a ajuns în prezent la 70%, să nu atingă pragul de 90% de îmbogăţire a uraniului său. Netanyahu chiar a trasat o linie roşie pe această schemă.

„Timpul presează, este foarte târziu”, a avertizat el. „Calendarul nuclear iranian nu aşteaptă”.

Subliniind că este vorba despre „supravieţuirea” ţării sale, el a estimat că este „datoria sa de a vorbi”. „Viitorul lumii este în joc… nimic nu poate pune mai mult în pericol viitorul nostru decât un Iran cu arme nucleare”, a spus el, potrivit Agerpres.

Făcând o paralelă între un Iran putere nucleară şi „Al Qaida înarmată cu bombe atomice”, el s-a a întrebat: „Cine ar fi în siguranţă în Orientul Mijlociu? în Europa? în America?”.

„Singura cale prin care putem evita acest lucru în mod credibil este de a împiedica Iranul să strângă suficient uraniu îmbogăţit pentru a fabrica o bombă”, a tras el concluzia.

Uraniul slab îmbogăţit poate fi folosit în centralele electrice, dar este nevoie de o îmbogăţire de cel puţin 90% pentru a-l putea face „carburantul” unei bombe, aminteşte AFP.

Printre altele, Netanyahu a denunţat „discursurile defăimătoare” rostite de la aceeaşi tribună a Adunării Generale a ONU de către preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, care a calificat „rasistă” politica de colonizare israeliană în teritoriile palestiniene.