Ion Iliescu, despre accidentul produs de un cetăţean rus: Să fim prudenţi cu Rusia VIDEO

Ion Iliescu le recomandă guvernanţilor noştri prudenţă în scandalul diplomatic dintre România şi Rusia, care a pornit de la accidentul produs de angajatul rus al Ambasadei.

RomaniaTV.net
24 oct. 2012, 10:46
Ion Iliescu, despre accidentul produs de un cetăţean rus: Să fim prudenţi cu Rusia VIDEO

Fostul preşedinte al României spune că este normal ca autorităţile noastre să vrea să-l tragă la răspundere pe diplomat, însă nu ar trebui ca această dorinţă să afecteze relaţiile dintre cele două ţări.

„Nu pui în discuţie relaţiile interstatale pentru un incident legat de persoane. Lucrurile nu trebuie exacerbate. Pe cale diplomatică, ele trebuie tratate cu înţelepciune, cu atenţie”, a declarat Ion Iliescu.

Tânăra internată la Bagdasar-Arseni a fost lovită, duminică, în jurul orei 16.45, de un autoturism al Ambasadei Federaţiei Ruse. Accidentul a avut loc pe o trecere de pietoni aflată la intersecţia Camil Ressu – Ilioara.

Şoferul este cetăţean rus, iar pe legimaţia diplomatică este menţionat faptul că este secretar al Ambasadei. El a refuzat testarea cu aparatul alcooltest, precum şi prelevarea de probe biologice, invocând imunitatea de care beneficiază, potrivit unor surse judiciare.

Tânăra accidentată a fost internată în comă la secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Bagdasar-Arseni, având contuzii la creier, a declarat, luni, pentru Mediafax, purtătorul de cuvânt al unităţii sanitare, Florian Bica.

Persoana din cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti implicată în accidentul de duminică are calitatea de diplomat şi beneficiază de imunitate de jurisdicţie penală, civilă şi administrativă, pe teritoriul României, a informat MAE.