INUNDAŢII GALAŢI: Există riscul izbucnirii unor EPIDEMII

Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Nicolae Bacalbaşa, spune că în judeţ există pericolul izbucnirii unor epidemii, în condiţiile în care sursele de apă au fost colmatate în urma viiturilor.

12 sept. 2013, 10:04
INUNDAŢII GALAŢI: Există riscul izbucnirii unor EPIDEMII

„La ora actuală, sursele de apă, fântânile, sunt compromise. Avem absolută nevoie de apă îmbuteliată pentru că există cert risc epidemiologic. Deocamdată evident că nu avem boli digestive cu transmitere prin apa poluată, dar aceasta va fi o problema pe termen cel puţin mediu”, a spus Bacalbaşa în şedinţa comandamentului pentru situaţii de urgenţă convocată la Guvern, potrivit Mediafax.

Tot în şedinţa comandamentului pentru situaţii de urgenţă convocată la Guvern, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi a anunţat că numărul persoanelor decedate în urma inundaţiilor produse în judeţ Galaţi a ajuns la opt.

„Se pare că sunt opt morţi – şase persoane înecate şi două persoane care au suferit infarct. De asemenea, o persoană este dată dispărută”, a spus preşedintele CJ Galaţi în şedinţa comandamentului pentru situaţii de urgenţă convocată la Guvern şi condusă de viceprim-ministrul Liviu Dragnea.

El a precizat că echipele de pompieri, jandarmi şi poliţişti merg din casă în casă în zonele inundate, pentru a căuta eventuale victime ale viiturilor.

„Se face cercetare casa cu casa de catre ISU, dat fiind ca este vorba despre oameni bâtrâni. Este posibil ca cifra de pierderi umane să crească, a spus Bacalbaşa.

Inundaţiile au afectat 700 de locuinţe, în unele apa atingând un metru înălţime, precum şi peste 500 de curţi şi grădini.

Citeşte şi: Sinistraţii din Galaţi vor primi apă şi alimente din rezervele de stat

Potrivit raportărilor Prefecturii Galaţi, cele mai grave pagube s-au înregistrat în comuna Cudalbi, unde 500 de case şi tot atâtea curţi şi grădini au fost inundate, iar 200 de persoane au fost evacuate din casele afectate de viituri.

VEZI ŞI: COD GALBEN de PLOI ABUNDENTE în Moldova

În localitatea Cuca, opt case au fost inundate, una fiind complet distrusă, 87 de persoane au fost evacuate, 14 persoane fiind salvate după ce au fost surprinse de inundaţii. Tot în această localitate, două poduri au fost distruse şi mai multe porţiuni de drum au fost afectate. Aproximativ 100 de case au fost inundate şi în localitatea Costache Negri, aceleaşi pagube înregistrându-se şi la Măcişeni. Ploile au mai produs pagube şi la Tecuci, Corni, Folteşti, Măstăcani, Rediu, Pechea şi Griviţa.

Circulaţia rutieră este blocată pe DN26, între localităţile Vlădeşti şi Oancea şi pe DN 25, între localităţile Vameş şi Tudor Vladimirescu, după ce carosabilul a fost inundat, apa măsurând în unele locuri peste un metru.

De asemenea, este blocat şi traficul feroviar pe ruta Galaţi-Bârlad, între staţiile Târgu Bujor şi Floteşti, din cauza aluviunilor care au acoperit terasamentul pe o porţiune de aproximativ un kilometru.

Totodată, patru localităţi din judeţ sunt nealimentate cu energie electrică.

Premierul Victor Ponta a convocat, joi, la Palatul Victoria, comandamentul pentru situaţii de urgenţă, după inundaţiile din Galaţi.