INTERFONUL CU AMPRENTE, ultima soluţie de acces în bloc. Te-ai lăsa amprentat?

Asociaţiile de proprietari din Capitală întăresc siguranţa locuitorilor cu noi sisteme, care mai de care mai sofisticate, printre ultimele tendinţe find controlul biometric al accesului în scară. Fiecare locuitor, pe lângă interfonul şi cartela de la intrare, intră în bloc doar după amprentarea digitală.

19 mart. 2013, 10:43

O Asociaţie de locatari din Bucureşti a decis să îngreuneze accesul acelora care voiau să intre cu gânduri necurate în bloc, apelând la soluţia aparatului de acces biometric.

Metoda este cât se poate de nouă la blocurile de locuinţe, dar existentă de ani mulţi în instituţii ale căror patroni îşi plătesc angajaţii în funcţie de zilele lucrate, de numărul de ore lucrate şi intervalul orar, înregistrate cu ajutorul cititoarelor de amprente.

Metodă nouă pentru bloc

Acest gen de aparat nu prea se pretează la blocurile de locuit. Pot fi montate, dar la interior, adică între prima şi a doua uşa de la intrare, pe holul blocului. Dacă sunt montate afară nu rezistă din cauza intemperiilor. Acest gen de aparat se foloseşte în general la instituţiile în care se regăsesc mulţi bani„, a spus pentru ROMÂNIATV.NET, Florian Apostol, reprezentant al Electrogrup Proinstal.

Cât costă un cititor de amprente

Un aparat de acces pe bază de amprentă, pretabil pentru bloc, costă în funcţie de numărul de amprente reţinute, precum şi de soft între 1000 şi 2000 de lei, fără TVA inclus.

Preţul diferă în funcţie de cerinţe, dacă se doreşte înregistrarea intrărilor şi ieşirilor, în funcţie de numărul amprentelor de reţinut. Dacă urmează să fie folosit pentru deschiderea uşilor, preţul este mai mic”, a declarat Costin Ştefan. Timpul de citire a amprentelor variază între una şi trei secunde. De asemenea, există aparate care pot fi folosite şi cu cartelă de proximitate.

Cum fucţionează

Montajul unui aparat de acces pe bază de amprenă digitală costă în jur de 400-500 de lei, fără TVA.

„Dacă se vrea doar acces la uşă, montajul costă mai puţin. De administrare se ocupă asociaţia de locatari. Oamenii decid cine intră şi cine nu în clădire. Aparatul nu fotografiază amprenta persoanei respective. Aparatul ia anumite puncte de reper, le stochează pe soft şi astfel recunoaşte persoana. Fără fotografiere, nu poate folosi la nimic altceva, să se falsifice amprente…„, a mai spus Costin Ştefan.

Recunoaştere facială

Un alt aparat de control acces care poate fi montat şi la intrarea în blocuri este cel cu recunoaştere facială.

Aparatul este dotat cu o cameră infraroşu de înală rezoluţie. Această cameră reţine punctele de reper ale feţei. Poate reţine multe figuri faciale şi facilitează accesul chiar şi în condiţii de luminozitate scăzută. Preţul unui astfel de aparat de de aproximativ 2200 de lei„, a amintit Ştefan Costin.