Întâlniri Roibu-Videanu-Boureanu, în plin scandal la Oltchim. Ponta: „Poate cumpără PDL combinatul”

În plin scandal privind privatizarea Oltchim, fostul director al combinatului, Constantin Roibu, s-a întâlnit, miercuri, cu democrat-liberalii Adriean Videanu şi Cristian Boureanu, informează România TV. Premierul Victor Ponta a invocat joi "prietenia" dintre cei trei şi a apreciat că "poate vine PDL şi cumpără Oltchimul".

RomaniaTV.net
20 sept. 2012, 14:15
Întâlniri Roibu-Videanu-Boureanu, în plin scandal la Oltchim. Ponta: „Poate cumpără PDL combinatul”

Fostul director al Oltchim, Constantin Roibu, a confirmat la România TV că a avut miercuri discuţii cu Adriean Videanu şi Cristian Boureanu.

Roibu s-a văzut cu cei doi în întâlniri separate, însă a precizat că nu au discutat despre privatizarea Oltchim. Roibu a spus că întrevederea cu deputatul PDL Cristian Boureanu a avut ca obiect restituirea unei datorii a acestuia către Oltchim, în valoare de 260.000 de euro. „Nu a fost o întâlnire secretă atâta timp cât ne-am văzut într-o cafenea (…) Am discutat despre posibilitatea de a restitui cât mai repede această datorie„, a precizat Roibu.

Prim-vicepreşedintele PDL, Cristian Boureanu, a confirmat că întâlnirea a avut loc, dar datoria aparţine unei firme a fratelui său. Boureanu a afirmat că aceast datorie curentă a fost folosită în presă pentru atacuri politice de către Victor Ponta.

Domnul Victor Ponta, care este premier şi care este responsabil pentru cei 4-5.000 de oameni de la Oltchim se foloseşte de chestiuni curente de zeci de mii de euro să justifice incapacitatea de a gestiona o afacwre de sute de milioane de euro. Nu am eu o datorie la Oltchim, este o firmă a fratelui meu şi sunt datorii curente, încasabile„, a declarat Boureanu, la România TV.

Fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, a precizat şi el, la România TV, că întâlnirea cu Roibu a avut ca obiect discuţia despre memorandumul pe care Guvernul l-a adoptat în 2010 cu privire la Oltchim. „Guvernul Boc a găsit singura soluţie de a face din Oltchim unul din cele mai mari ansambluri economice din Europa de Est„, a spus Videanu arătând că memorandumul trimis Comisiei Europene pentru a-şi da acceptul prevedea conversia datoriilor, garanţii de stat pentru achiziţionarea Arpechim şi un program de investiţii.

Videanu a spus că modalitatea de privatizare aleasă de guvernul în funcţie va aduce prejudicii majore economiei româneşti. „Azi asistăm la una din cele mai caraghioase privatizări (…) Ei nu ştiu nimic altceva decât insolvenţă, insolvenţă, insolvenţă din lipsă de capacitate economică. Este o dramă naţională”, a declarat Videanu.

Fostul ministru al Economiei a negat că întâlnirea sa cu Roibu ar putea să provoace dubii asupra corectitudinii procesului de privatizare de la Oltchim. „Unde vedeţi vulnerabilitatea în această întâlnire? Păi, eu sau domnul Roibu ne implicăm în procesul de privatizare?„, a spus Videanu.

Aceeaşi poziţie a avut-o şi Roibu. „Ce legătură are asta cu privatizarea? Niciunul dintre noi nu este implicat în procesul de privatizare. Nici eu nu sunt. Care este problema că ne-am întâlnit?„, a spus Roibu.

Despre întâlnirile dintre cei trei a vorbit şi premierul Victor Ponta. „Înţeleg că domnul Roibu este atât de bun prieten cu domnul Videanu şi cu domnul Boureanu încât au şi discutat. Poate vine PDL să cumpere Oltchimul. PDL are bani spre deosebire de Dan Diaconescu„, a declarat joi  Victor Ponta.