Inspectorii ONU pentru arme chimice în Siria au sosit în Liban

Inspectorii ONU pentru arme chimice au ajuns în Liban sâmbătă dimineaţa, după ce au părăsit Damascul, a constatat o jurnalistă AFP.

31 aug. 2013, 10:25
Inspectorii ONU pentru arme chimice în Siria au sosit în Liban

Cei zece inspectori au sosit la bordul a şase vehicule purtând sigla Naţiunilor Unite, escortaţi de vehicule aparţinând forţelor de securitate libaneze. Ei au trecut frontiera către ora locală 7.40 (7.40, ora României), informează Mediafax.

Experţii ONU au plecat de la hotelul la care au fost cazaţi la Damasc la ora locală 5.30 (şi ora României), potrivit unui corespondent AFP.

Echipa de experţi, condusă de doctor Aake Sellström a venit în Siria pe 18 august cu scopul de anchetă în legătură cu mai multe locuri în care regimul şi rebelii se acuzau reciproc că au folosit arma chimică, dar de luni şi-a concentrat activitatea asupra locurilor unui atac masiv, la 21 august, lângă Damasc.

Potrivit Washingtonului, 1.429 de persoane, dintre care 426 de copii, au fost ucise în acest atac, pe care Statele Unite îl impută regimului sirian.

Înaltul Reprezentant ONU pentru Dezarmare Angela Kane, care i-a însoţit pe experţi în Siria, a părăsit Damascul vineri, la bordul unui vehicul, şi a ajuns în Liban pe o rută de 45 de minute dinspre capitala siriană.

Ea urmează să prezinte un raport asupra vizitei secretarului genral al ONU Ban Ki-moon, la New York.

O „fereastră de oportunitate” în vederea unor evetuale atacuri se va deschide încă de sâmbătă, după plecarea experţilor ONU din Siria, a anunţat vineri secretarul de Stat american John Kerry.

Washingtonul şi Parisul se pregătesc pentru o eventuală acţiune militară în Siria, în timp ce Moscova şi Beijingul i se opun.

Un purtător de cuvânt al ONU a anunţat vineri că experţii Naţiunilor Unite şi-au încheiat activitatea în Siria şi că vor întocmi „rapid” un raport privind o eventuală folosire a armelor chimice în conflictul sirian.