Înscrierile pentru selecţia naţională Eurovision au loc între 14 ianuarie şi 3 februarie

Compozitorii care doresc să înscrie piese pentru selecţia naţională a concursului Eurovision 2013 o pot face începând de luni şi până pe 3 februarie, finala naţională fiind programată pe 9 martie, informează TVR.

RomaniaTV.net
13 ian. 2013, 11:39
Înscrierile pentru selecţia naţională Eurovision au loc între 14 ianuarie şi 3 februarie

Cei interesaţi să participe la concursul Eurovision sunt aşteptaţi să trimită sau să depună piesele, în format audio, pe CD, la Registratura Televiziunii Române (Calea Dorobanţilor nr. 191, sector 1, Bucureşti), precum şi la sediile studiourilor teritoriale din Cluj, Iaşi, Timişoara şi Craiova, cu menţiunea „Pentru selecţia naţională Eurovision 2013” înscrisă pe plic.

În premieră, anul acesta, TVR a decis să implice şi studiourile teritoriale în preselecţia Eurovision.

În perioada 06.02 – 14.02 este programată preselecţia (piesele vor fi interpretate pe negativ, în faţa juriului), după cum urmează: 6 februarie – Iaşi; 8 februarie – Cluj; 10 februarie – Timişoara; 12 februarie – Craiova, 14 februarie – Bucureşti.

Pe 18 februarie vor fi anunţate piesele care vor intra în concurs (minimum 24, maximum 28).

Preselecţia naţională Eurovision 2013 va include două semifinale, pe 23 februarie şi 24 februarie, şi o finală, pe 9 martie (cele 12 piese rămase în concurs în urma semifinalelor).

„Am decis, anul acesta, să facilităm accesul cât mai multor artişti şi compozitori la selecţia naţională pentru Eurovision. Aşa a apărut ideea implicării studiourilor teritoriale ale TVR, unde doritorii se pot înscrie şi unde au şansa de a convinge membrii juriului. Sper ca, în felul acesta, să motivăm compozitorii şi interpreţii aflaţi la început de drum şi să descoperim noi talente. În plus, în felul acesta ne asigurăm că interpreţii pot susţine live piesa aleasă, juriul ascultând de la început melodiile cântate aşa cum vor fi prezentate în concurs”, a declarat Dan Manoliu, manager al proiectului.

Mai multe detalii, precum şi Regulamentul oficial al concursului vor putea fi accesate de luni, pe site-ul TVR, la adresa www.tvr.ro/eurovision.

Consiliul de Administraţie al TVR a aprobat participarea Televiziunii Române la concursul Eurovision 2013, care se va desfăşura în luna mai, la Malmo, în Suedia, având drept condiţie ca suma maximă alocată să fie de 200.000 de euro, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanţii Televiziunii Române.

Totodată, Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune (SRTv) a recomandat recuperarea din vânzarea de publicitate şi sponsorizări cel puţin a taxei de participare la Eurovision 2013, au mai spus reprezentanţii TVR.

Dan Manoliu, redactorul-şef al Redacţiei Divertisment din TVR, a fost desemnat să se ocupe de organizarea participării României la ediţia din acest an a concursului Eurovision, care se va desfăşura la Malmo, în Suedia, pe 14, 16 şi 18 mai.

Concursul Eurovision este cea mai importantă competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU) – cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa -, care se desfăşoară în fiecare an, începând din 1956.

European Broadcasting Union este o asociaţie cu sediul central la Geneva, cunoscută în special pentru organizarea competiţiei Eurovision. EBU reuneşte în prezent 74 de televiziuni din 56 de ţări din Europa, Africa de Nord şi Orientul Mijlociu. Din EBU face parte şi Televiziunea Română.

Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi -Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006).

Melodia românească cu cel mai mare punctaj obţinut în finala Eurovision (172 de puncte) este „Tornero”, compusă de Eduard Cîrcotă şi interpretată de MihaiTrăistariu.

Trupa Mandinga, reprezentanta României la Eurovision 2012, s-a clasat pe locul al 12-lea în finala concursului, unde a concurat cu piesa „Zaleilah”.

Eurovision este transmis în Europa, Australia, Canada, Egipt, Asia şi Statele Unite. Anul trecut, finala a avut o audienţă record de aproximativ 70 de milioane de telespectatori, iar numărul celor care au urmărit atât finala, cât şi semifinalele a fost de aproximativ 114,5 milioane, potrivit EBU.