Înscrierea în CLASA PREGĂTITOARE. Părinţii iau lecţii despre cum să dea ŞPAGĂ

În ultimele zile, şpaga pentru clasa zero este unul dintre cele mai dezbătute subiecte pe Internet. Părinţii îşi dau sfaturi despre cum se obţine un loc la şcoala dorită şi îşi împărtăşesc experienţele.

28 mart. 2013, 08:17
Înscrierea în CLASA PREGĂTITOARE. Părinţii iau lecţii despre cum să dea ŞPAGĂ

Părinţii care vor să-şi înscrie copiii la clasa pregătitoare, dar au „ochit” alte şcoli decât cele de circumscripţie, vor să înveţe cum să procedeze pentru a oferi diferitele „atenţii” fără de care nu ar putea obţine ceea ce doresc. Astfel, pe forumurile destinate părinţilor s-au încins adevărate dezbateri despre cum se dă şpaga pentru clasa zero.

„Cu şpaga se merge cu tupeu şi se înfinge plicul în buzunarul cuiva”, „merg şi cadourile sau sponsorizările„, spun părinţii.

CITEŞTE ŞI: TOTUL DESPRE CLASA PREGĂTITOARE ŞI CLASA I. Cine şi unde poate fi înscris. Vezi CALENDARUL

Cu şpaga se merge ori cu tupeu şi se înfinge plicul în buzunarul cuiva, cu speranţa ca vei obţine ce iţi doresti (…), ori se merge în chip de «ce mulţi bani am şi cum se vede pe mine, ete ce geantă şi ce portofel imense am… aş putea să vă renovez, dotez o clasă… chiar două…”, scrie un utilizator pe forum.desprecopii.com.

CITEŞTE ŞI: Metodologia de înscriere în învăţământul primar a fost aprobată de ministrul Educaţiei

Unii dintre părinţi au şi sfaturi despre atitudinea cu care trebuie să-i abordezi pe cei pe care vrei să-i convingi: „Zâmbeşti mult, vorbeşti sigură pe tine, nu cu capul plecat, nu încet şi umil. După ce reuseşti să faci asta, restul vine de la sine, nu trebuie să fie neapărat un plic de dat, poate fi un cadou, te orientezi sau te orientează secretara„.

Părinţii care se interesează de felul în care decurge înscrierea la clasa pregătitoare sunt anunţaţi că şpaga este „inevitabilă”: „Pasul 1: Alegi şcoala. Pasul 2: Afli numele unei învăţătoare bune care preia la anul cls.0; Pasul 3: Vorbeşti întâi cu ea să-ţi înscrie copilul pe lista personală (neoficială); Pasul 4: Îţi va spune ea cum să procedezi mai departe (viză de flotant sau inevitabila şpagă)”.