Îngrijorător: Bucureştiul, printre cele mai afectate oraşe din Europa de schimbările climatice FOTO

Agenţia Europeană de Mediu a publicat, marţi, un raport despre vulnerabilitatea oraşelor din ţările membre UE faţă de încălzirea globală. Din păcate, sudul României şi mai ales Bucureştiul, sunt printre cele mai afectate zone din întreaga Europă.

RomaniaTV.net
05 sept. 2012, 15:12

Potrivit raportului Agenţiei Europene de Mediu, temperatura în Europa a crescut cu 0.3 grade Celsius pe decadă, din 1970 încoace, iar numărul de valuri de căldură a crescut în ultimii 20 de ani. Cel puţin două veri din ultima decadă, 2003 şi 2010, au fost, cel mai probabil, cele mai calde din ultimii 500 de ani în Europa.

Scenariile schimbărilor climatice arată că vor fi mai multe mega-valuri de căldură – perioade lungi de caniculă pe arii extinse, precum în anii 2003 şi 2010, în zone dens populate din Europa. Este foarte probabil ca lungimea, frecvenţa şi intensitatea valurilor de căldură să crească, potrivit IPCC, citat de Agenţia de Mediu.

Conform raportului, Europa de sud este cea mai afectată de zilele fierbinţi de vară şi de nopţile tropicale. Specialiştii spun că numărul nopţilor tropicale combinate cu zile fierbinţi, din viitor, va creşte. Temperaturile extreme, precum şi durata valurilor de caniculă vor creşte şi ele.

Agenţia Europeană de Mediu a publicat şi o hartă-scenariu pentru perioada 2071-2100, realizată în funcţie de densitatea populaţiei şi de procentul de zone verzi şi albastre ale oraşelor. Potrivit scenariului, sudul Europei, adică sudul Spaniei, o mică zonă sudică din Franţa, litoralul italian, grecesc, turcesc dar şi sudul României, vor avea o creştere a numărului de nopţi tropicale, cu temperaturi minime de peste 20 de grade, şi de zile fierbinţi. Aceste zone sudice europene vor avea frecvent temperaturi de peste 50 de grade Celsius, potrivit hărţii.

Zonele cu o mare densitate a populaţiei şi cu puţine zone verzi (parcuri, grădini etc.) şi albastre (râuri, lacuri etc.) vor trăi efectul de „insulă de căldură”. Bucureştiul va fi printre cele mai afectate oraşe europene de acest efect al „insulei de căldură” întrucât are sub 20% zone verzi şi albastre şi peste 10.000 locuitori pe km pătrat, prin urmare vom resimţi şi mai intens canicula.

Timişoara va fi şi ea puternic afectată de încălzire, din cauza efectului de insulă, după cum se observă pe hartă, celelalte mari oraşe din România fiind mai puţin afectate.

Într-un climat mai cald, va creşte riscul inundaţiilor în zonele de coastă în nord-vestul Europei, nordul Italiei dar şi pe coasta României, din cauza creşterii nivelului mării în combinaţie cu furtunile.

Şase state membre UE sunt afectate, în ultima perioadă, de inundaţii grave. Anul 2002 a fost un an record cu inundaţii majore în Austria, Cehia, Franţa, Germania şi România. Pe viitor, probabilitatea de inundaţii mari la noi în ţară va fi mai mică, însă, după cum arată harta.

În ceea ce priveşte seceta, din nou, sudul Europei va fi cel mai afectat. România suferi de secetă moderată în viitor, atât vara, cât şi iarna, potrivit hărţii. Spania şi Franţa vor fi ţările UE cele mai afectate.

Raportul Agenţiei Europene de Mediu prezintă, însă, şi soluţii la problemele de climă cu care se vor confrunta ţările membre UE pe viitor.

AICI puteţi vedea harta interactivă a riscului de valuri de căldură în Europa.

AICI puteţi citi întreg raportul al Agenţiei Europene de Mediu