Inedit: Vezi când a început OMENIREA să FUMEZE

Mostrele de păr prelevate de la mumii descoperite în regiunea oraşului chilian San Pedro de Atacama demonstrează că civilizaţiile prehispanice din această zonă geografică cunoşteau planta de tutun şi fumau într-un interval istoric cuprins între anii 100 î.d.Hr şi 1450 d.Hr., conform unui material publicat de LiveScience.com.

01 iul. 2013, 20:55
Inedit: Vezi când a început OMENIREA să FUMEZE

În plus, consumul de nicotină se producea la nivelul întregii societăţi, indiferent de statusul social sau de averea fiecăruia, potrivit Agerpres.

Această descoperire infirmă teoria destul de răspândită în rândul arheologilor şi antropologilor conform căreia oamenii din această regiune au fumat tutun pentru o scurtă perioadă de timp înainte de a trece la substanţe halucinogene.

Citeşte şi Lucruri fascinante despre fumat

Ideea era că în jurul anului 400 d.Hr, oamenii din regiunea San Pedro de Atacama fumau tutun din pipe şi apoi au trecut treptat la inhalarea de dimetiltriptamină” (DMT – o substanţă cu proprietăţi halucinogene), conform lui Hermann Niemeyer, specialist în chimie organică de la Universitatea Chile din Santiago. „Noi demonstrăm că această ipoteză este incorectă„, a adăugat el.

Practicile fumatului şi a consumului de substanţe halucinogene erau adânc înrădăcinate în cultura şi sistemul de gândire al majorităţii societăţilor prehispanice. În acest areal geografic se dezvoltă în mod natural plantele de tutun (Nicotiana) şi respectiv speciile de Anadenanthera care conţin triptamină (substanţă halucinogenă).

Concluziile privind tabagismul populaţiilor prehispanice provin din analiza mostrelor de păr prelevate de la 56 de mumii descoperite în Chile, mumii care provin din perioada 100 î.d.Hr. – 1450 d.Hr. Mumiile au fost extraordinar de bine conservate în solul cu salinitate ridicată al deşertului Atacama. Echipa de cercetători a identificat urme de nicotină în părul a 35 de mumii din această perioadă.

Citeşte şi Animale care fumează GALERIE FOTO

Concluziile acestui studiu vor fi prezentate pe larg în numărul din luna octombrie al revistei Journal of Archaeological Science şi sugerează că populaţiile prehispanice din acest areal geografic au fumat tutun în mod continuu, timp de sute de ani, indiferent de statusul social sau de averea pe care o deţineau.