India a cumpărat arhivele lui Gandhi, împiedicând vânzarea lor la licitaţie

India a plătit peste 1 milion de dolari pentru a achiziţiona o serie de documente care au legătură cu Mahatma Gandhi - scrisori, acte şi fotografii -, împiedicând astfel vânzarea lor la licitaţie, la Londra, a anunţat marţi ministrul indian al Culturii.

RomaniaTV.net
10 iul. 2012, 10:23
India a cumpărat arhivele lui Gandhi, împiedicând vânzarea lor la licitaţie

Documentele urmau să fie scoase la licitaţie, marţi, de casa Sotheby’s. Ele aparţineau unui prieten apropiat al lui Gandhi, Hermann Kallenbach, un arhitect german de etnie evreiască, pe care părintele independenţei indiene l-a cunoscut în 1904 în Africa de Sud.

Aceste arhive, conţinând în special patru decenii de corespondenţă (1905-1945) „în cea mai mare parte niciodată publicată” potrivit Sotheby’s, au fost evaluate la un preţ cuprins în intervalul 779.000 – 1.086.000 de dolari.

Un reprezentant al Ministerului indian al Culturii, Sanjiv Mittal, a spus că guvernul indian a plătit 1,1 milioane de dolari pentru a achiziţiona colecţia în integralitate. Documentele vor fi transferate la Arhivele naţionale indiene.

Istoricul indian Ramchandra Guha a fost acela care a descoperit documentele, inclusiv scrisori dintre Gandhi şi familia lui, prietenii şi susţinătorii lui, la domiciliul nepoatei sale din Kallenbach, Isa Sarid.

Potrivit presei indiene, guvernul a reuşit să cumpere arhivele la finalul unor intense săptămâni de negocieri cu familia arhitectului.

Printre ele se află 13 scrisori dintre cei doi bărbaţi, o eşarfă din bumbac oferită de Mahatma bunului său prieten, dar şi multe scrisori redactate de fiii lui Gandhi care oferă astfel informaţii despre viaţa de zi cu zi a liderului spiritual la întoarcerea lui în India.

India şi-a făcut cunoscută în trecut dezaprobarea faţă de vânzarea la licitaţie a unor obiecte care au aparţinut lui Gandhi, supranumit „apostulul non-violenţei”, considerând că o astfel de vânzare insultă memoria unui om care a respins pe parcursul întregii lui vieţi bogăţia materială.