Indexarea pensiilor a fost AMÂNATĂ din cauza neaprobării bugetului pe 2013

Guvernul nu a adoptat în şedinţa de miercuri ordonanţa de urgenţă prin care se indexau pensiile cu 4%, în conformitate cu prevederile Legii pensiilor. Motivul este lipsa unui buget aprobat al României pe anul 2013 care să constituie temeiul legal al indexării.

16 ian. 2013, 15:24
Indexarea pensiilor a fost AMÂNATĂ din cauza neaprobării bugetului pe 2013

Cabinetul Ponta nu a mai aprobat ordonanţa deoarece ar fi contravenit prevederilor legale câtă vreme sumele nu sunt prinse într-un buget aprobat legal.

Potrivit prim-ministrului Victor Ponta, bugetul ar putea fi adoptat cel mai devreme pe 23 ianuarie. După acea dată va exista temei legal pentru indexare. În aceste circumstanţe, pensionarii vor primi pensiile mărite în luna martie, Guvernul căutând soluţii ca în luna martie să fie acordată majorarea atât de pe luna ianuarie, cât şi pe februarie.

Premierul Victor Ponta a declarat, pe 14 ianuarie, că în şedinţa de Guvern de miercuri va fi aprobată o ordonanţă de urgenţă pentru ca pensionarii să primească majorările în luna februarie – chiar dacă bugetul pe 2013 nu a fost aprobat. Casa Naţională de Pensii va trebui oricum să recalculeze fiecare pensie în parte.

Întrebat dacă există şansa ca pensiile să fie indexate din luna februarie, premierul a răspuns că indexarea are loc din ianaurie.

„Asta am discutat cu domnul ministru Liviu Voinea. Taloanele de pensii pentru luna ianaurie sunt tipărite deja din decembrie, însă cele pentru februarie se tipăresc acum la sfârşitul lunii. Ideea este ca miercuri în şedinţa de Guvern, o să-mi prezinte şi o notă şi dacă este cazul şi un proiect de ordonanţă de urgenţă în aşa fel încât indexarea pensiilor, care oricum are loc de la 1 ianuarie, să poată fi plătită la începutul lunii februarie. E o problemă tehnică”, a declarat Victor Ponta.

Totuşi, Casa Naţională de Pensii trebuie să recalculeze fiecare pensie în parte. Lucru care nu se poate face fără o notificare de la Ministerul Muncii.

„Atâta timp cât nu există o prevedere legală, nu se poate face. Nimeni nu-şi asumă riscul să facă acest lucru. Prevederea legală înţeleg că va fi transpusă în Legea bugetului şi asigurărilor sociale pentru 2013. Până nu avem un document care să fie publicat în Monitorul Oficial nu putem vorbi de acordarea majorării”, a declarat la România TV Doina Pârcălabu, fost preşedinte al Casei de Pensii.