INCIDENTE ELECTORALE. Bătăi, împuşcături, reţineri pentru mită electorală, fraude electorale

Incidentele electorale s-ai ţinut lanţ la scrutinul de duminică. În mai multe secţii de votare din ţară au fost semnalate nereguli în procesul de votare, ajungându-se în unele cazuri până la închiderea secţiilor de votare. În ziua votului, nu au lipsit nici bătăile şi chiar incidente mai grave, cum este cazul unui alegător din Petrila care şi-a dat foc sau cazul din Manăştur unde alegătorii au primit buletine de vot deja ştampilate în favoarea PDL.

RomaniaTV.net
10 iun. 2012, 08:11
INCIDENTE ELECTORALE. Bătăi, împuşcături, reţineri pentru mită electorală, fraude electorale
UPDATE 20.40 Peste 980 de incidente electorale, dintre care 345 confirmate, au fost semnalate duminică, de la deschiderea urnelor şi până la ora 19.00, 134 dintre acestea vizând promisiuni de bani sau bunuri în schimbul votului, potrivit oficialilor Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI). Cele mai multe sesizări au fost pentru incidente din Bucureşti (188) şi judeţele Argeş (69) şi Buzău (63), a precizat precizat purtătorul de cuvânt al Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), Marius Militaru. În urma sesizărilor, au fost constatate 142 de incidente cu caracter penal, pentru care sunt cercetate 156 de persoane, potrivit lui Militaru. 
 
UPDATE 20.25 BEC a respins ca premature solicitările făcute de PNL – filiala Constanţa prin care se cere anularea alegerilor din Năvodari şi PC – organizaţia Ştefăneştii de Jos (Ilfov) prin care se cere anularea scrutinului în localitate pe motiv de fraudă electorală, a anunţat purtătorul de cuvânt al BEC. Purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ, a explicat că, potrivit legii, cererile de anulare a alegerilor pentru motiv de fraudă electorală se fac începând de luni. Marian Muhuleţ a menţionat că PNL – filiala Constanţa a transmis la BEC, în susţinerea acuzaţiilor de fraudă electorală, transcrieri ale unor conversaţii telefonice. Potrivit lui Muhuleţ, anularea alegerilor a fost cerută „pe motiv că s-a pregătit fraudarea alegerilor începând cu data de 8,9 iunie”.

UPDATE 20.11 Un bărbat din comuna suceveană Şcheia este cercetat penal, fiind suspectat că ar fi oferit mită electorală.

UPDATE 20.10 Procesul de vot a fost suspendat, duminică, timp de 30 de minute, în Secţia nr. 20, din municipiul Hunedoara, după ce o femeie care venise să voteze a primit opt buletine în plus de la unul dintre membrii comisiei, acestea fiind anulate, transmite Mediafax. Potrivit sursei citate, Poliţia a făcut verificări în acest caz şi s-a constatat că un membru al comisiei a dat din greşeală opt buletine de vot.

UPDATE 19.42 Un bărbat şi două femei din Ilfov sunt cercetaţi penal pentru exercitarea în mod multiplu a dreptului la vot, iar alte persoane din acelaşi judeţ, pentru realizarea de fotografii în cabina de vot sau pentru oferirea de bani, informează Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IPJ) Ilfov.

UPDATE 19.40 Reprezentantul PP-DD într-o secţie de votare din Ploieşti a fost dus la sediul Poliţiei, pentru audieri, după ce i-a înmânat unui alegător nouă buletine de vot, şi nu patru, aşa cum ar fi trebuit, cele cinci buletine în plus fiind pentru alegerea vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Prahova, scrie Mediafax.

UPDATE 19.20 Un candidat la Primăria Gulia din judeţul Suceava intră cu alegătorii în cabina de vot, motivând că aceştia sunt analfabeţi, iar în Scorţeni, Bacău, oamenilor li se oferă 50 de lei pentru a vota o anumită persoană, potrivit sesizărilor adresate Asociaţiei Pro Democraţia (APD). De asemenea, un număr semnificativ de cetăţeni au reclamat primirea unor SMS-uri electorale pe parcursul zilei, cu mesaje personalizate care îi îndemnau să voteze cu un anumit partid sau candidat, o parte dintre acestea fiind campanii denigratoare ale partidelor politice, mai spun reprezentanţii organizaţiei neguvernamentale.”Acest fapt contravine prevederilor legale care reglementează finalul campaniei electorale pentru data de 9 iunie, ora 7 dimineaţa. Trimiterea unor mesaje personalizate reprezintă un fapt îngrijorător, având în vedere încălcarea reglementărilor privind protecţia datelor cu caracter personal”, se precizează într-un comunicat remis Mediafax de APD.

UPDATE 18.11 PDL Prahova îl acuză pe deputatul USL Andrei Sava, fost membru PDL până în urmă cu două luni, că a dat bani în schimbul voturilor, în ziua alegerilor, în replică parlamentarul catalogând acuzaţia PDL drept „o prostie” şi spunând că va da în judecată PDL pentru calomnie.

UPDATE 18.10 Serviciul de Ambulanţă Bucureşti Ilfov (SABI) a fost solicitat duminică pentru 11 persoane care au leşinat în secţiile de votare, ultima dintre acestea fiind preşedintele comisiei electorale organizate în Şcoala nr. 160 din sectorul 6, a declarat, pentru Mediafax, managerul SABI, Alis Grasu.

UPDATE 18.00 Peste 680 de incidente electorale, dintre care 229 confirmate, au fost semnalate duminică, de la deschiderea urnelor şi până la ora 16.00, 80 dintre acestea vizând promisiuni de bani în schimbul votului, potrivit oficialilor Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI). Cele mai multe sesizări au fost pentru incidente din Bucureşti (141) şi judeţele Argeş (58) şi Dâmboviţa (46), a precizat purtătorul de cuvânt al Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), Marius Militaru. În urma constatărilor la faţa locului, oamenii legii au aplicat 78 de sancţiuni, în valoare totală de 51.600 de lei.

Au fost constatate, totodată, 83 de fapte penale – 10 cu autori necunoscuţi şi şapte cu autori cunoscuţi -, pentru care sunt cercetate 92 de persoane, potrivit MAI.  Poliţiştii au constatat, tot în primele nouă ore de la deschiderea urnelor, 70 de infracţiuni la Legea privind alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, pentru care sunt cercetate 81 de persoane.

Pentru încălcarea aceluiaşi act normativ, au fost aplicate 49 de amenzi, în cuantum de 40.000 de lei, potrivit MAI.

UPDATE 17.55 Reprezentanţii PDL Bistriţa-Năsăud susţin că primarul comunei Feldru, Ştefan Sângeorzan (PSD), l-a „îmbrâncit, jignit şi ameninţat”, în secţia de votare din sediul Primăriei, pe Iacob Sângeorzan, candidat PDL la Consiliul Local, iar incidentul ar fi avut loc în faţa unui poliţist. Potrivit unui comunicat de presă transmis de PDL Bistriţa-Năsăud, „după o lună de campanie electorală în care primarul comunei Feldru, Ştefan Sângeorzan, a creat diverse incidente, a hărţuit şi a ameninţat contracandidaţii PDL, acesta îşi continuă «campania bunului simţ» chiar şi în ziua alegerilor, cu jigniri şi acte de violenţă faţă de contracandidaţii lui”.


UPDATE 17.45 Trei bărbaţi sunt cercetaţi după ce au oferit sume de bani alegătorilor, în apropierea Secţiei de votare 157 din Capitală, din două maşini care erau colantate cu numele posturilor Realitatea TV şi Antena 3 şi care aparţin firmei fratelui unui candidat la Primăria Sectorului 6 (PS 6), potrivit MAI, scrie Mediafax. Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), Marius Militaru, fratele candidatului, cu iniţialele T. G., şi-a colantat maşinile cu brandurile celor două televiziuni şi,împreună cu doi angajaţi, a distribuit bani. Cei trei sunt audiaţi la Secţia 21, după ce fapta a fost sesizată de un poliţist.

UPDATE 16.57 Femeia în vârstă de 65 de ani care a încercat să introducă în urne buletine de vot false şi să plece din secţie cu buletinele valabile, la Orşova, a fost reţinută. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Mehedinţi, Nicolae Lohon , în urma audierilor femeia a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând ca în cursul zilei de duminică să fie dusă la Judecătoria Orşova cu propunerea de arestare preventivă, scrie Mediafax. La audieri, femeia a spus că nu ştie cum a ajuns să pună buletinele false în urne şi pe cele valabile în poşetă. Femeia a mers, duminică dimineaţă, la Secţia numărul 7 din Orşova, împreună cu fiul său, având asupra sa un set de buletine false.

UPDATE 16.55 Un alegător în vârstă care a votat, duminică, la Secţia nr. 93 din Cluj-Napoca a scăpat într-o urnă o ştampilă cu menţiunea „votat”, aceasta urmând să rămână în urnă până la sfârşitul procesului electoral, transmite Mediafax.
 
UPDATE 16.45 Un bărbat din sectorul 6 a ales să transmită un mesaj autorităţilor, în loc să voteze. El a scris pe buletinul de vot un comentariu, a fotografiat buletinul şi l-a postat pe Facebook.
 
UPDATE 16.44  Procesul de votare a fost suspendat temporar într-o secţie din comuna Castranova (Dolj) după ce la secţia de votare din comună primarul acestei localităţi a intrat în secţie şi a schimbat tuşul de culoare albastră cu unul de culoare neagră.

UPDATE 16.20 Senatorul PSD Dan Şova a declarat, duminică, că reprezentanţii USL au sesizat mai multe nereguli în desfăşurarea votării, cele mai grave fiind înregistrate în Bucureşti şi Dâmboviţa. „În Sectorul 4, la Secţia 26 de poliţie din Apărătorii Patriei au fost reţinute trei persoane pentru mită electorală, trei persoane din PDL care dădeau mită electorală la solicitarea – înţelegem – a Sulfinei Barbu. Înţelegem că a fost şi o situaţie umoristică acolo, în sensul că a venit în civil chiar şeful secţiei de poliţie şi au încercat să-i dea mită chiar şefului secţiei de poliţie, şi i-a şi arestat pe cei trei”, a susţinut Şova, precizând că respective persoane sunt încă reţinute. Totodată, senatorul PSD a acuzat faptul că „PDL a continuat campania lansând de pe un număr de telefon apeluri pentru a fi votat Liviu Negoiţă în Sectorul 3”.
 
UPDATE 16.10 Rudele unei bătrâne din judeţul Buzău au reclamat, duminică, la BEJ, că femeii i s-a făcut rău după ce a parcurs de patru ori distanţa dintre localitatea Gura Cîlnăului şi Vadu Paşii pentru a vota, întrucât nu i s-a permis să îşi exercite dreptul la vot în niciuna dintre comune. Fiul bătrânei a semnalat la Biroul Electoral Judeţean Buzău că de dimineaţă întreaga familie, părinţii şi doi copii, au mers să voteze la secţia de votare din Gura Cîlnăului, transmite Mediafax.
 
UPDATE 15.29 Un membru al comisiei de votare de la o secţie din Mangalia precum şi unul dintre votanţi sunt anchetaţi de poliţişti după ce cetăţeanului i s-a dat un număr dublu de buletine pentru a vota. Poliţiştii au fost sesizaţi că o persoană a primit din partea unui membru al comisiei un număr dublu de buletine de vot. După ce a ştampilat buletinele, votantul nu le-a introdus în urne, ci în lenjeria intimă.

UPDATE 15.16 La secţia 391 din sectorul 3 al Capitalei, o membră a comisiei a fost surprinsă având mai multe buletine de vot în sacoşă. Procesul electoral a fost suspendat.
 
UPDATE 15.07 Primarul din Călăraşi, Nicolae Dragu (UNPR), a fost surprins duminică dând mită unor cetăţeni de etnie romă. Primarul apare într-un filmuleţ când dă instrucţiuni unui subordonat să pună bani în scutecele unui bebeluş.

UPDATE 14.45 Patru persoane din comunele Iernut şi Sărmaş din judeţul Mureş sunt cercetate după ce au introdus în urne mai multe buletine de vot la alegerea primarului, scrie Mediafax. Potrivit preşedintelui Biroului Electoral Judeţean Mureş, Alin Lazăr, cele patru persoane sunt cercetate penal pentru vot multiplu.

UPDATE 14.43 Doi bărbaţi din judeţul Giurgiu sunt cercetaţi de poliţişti după ce au fost prinşi că oferă bani oamenilor pentru a vota cu unul dintre candidaţii la Primăria Călugăreni, asupra lor fiind găsită suma de 1.600 de lei şi o listă cu nume, transmite Mediafax. Potrivit reprezentanţilor Poliţiei Judeţene Giurgiu, oamenii legii s-au sesizat cu privire la faptul că un bărbat de 56 de ani, din satul Uzunu, comuna Călugăreni, oferă 70 lei oamenilor din localitate pentru a vota cu unul dintre candidaţii la Primăria Călugăreni. „Cu ocazia cercetărilor, poliţiştii au constatat că doi bărbaţi de 56 ani, ambii din localitatea Uzunu, aveau asupra lor 315 lei, respectiv 1.325 de lei, precum şi o listă în care erau menţionaţi mai mulţi cetăţeni din satul Uzunu, comuna Călugăreni. Cercetările sunt continuate de poliţişti faţă de cei doi suspecţi pentru oferirea sau dare de bani ori alte foloase în scopul determinării alegătorilor să voteze un anumit candidat”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Giurgiu. Cei doi bărbaţi sunt audiaţi de către poliţişti, urmând să fie prezentaţi procurorilor pentru soluţionarea dosarului.

UPDATE 14.40 Procesul de votare a fost întrerupt, timp de o oră şi jumătate, în secţia  de la Şcoala nr.198, din sectorul 6, după ce o femeie a descoperit că două dintre buletinele primite erau deja ştampilate.

UPDATE 14 35. Candidatul USP (PDL, UNPR şi PNŢCD) la Primăria Hunedoara, Viorel Arion, s-a ales cu dosar penal pentru ultraj contra bunelor moravuri pentru că a continuat campania electorală şi în cursul zilei de sâmbătă.

UPDATE ORA 14.30 Noi incidente la vot în comuna Curcani, judeţul Călăraşi. Alegătorii cer din nou întreruperea votului după ce a fost constatată dispariţia unei ştampile.

UPDATE Până la ora 14.00, reprezentanţii MAI s-au sesizat în 2.042 de cazuri de nereguli, restul reprezentând sesizări de la partidele politice, de a Biroul Electoral Central, de la cetăţeni, de la ONG-uri sau alte organizaţii şi nu în ultimul rând de la dumneavostră, aspecte semnalate de mass-media.

Referitor la infracţiunile înregistrate în această perioadă, MAI a precizat că numai opt infracţiuni sunt cu autori necunoscuţi până la acest moment, în celelalte cazuri fiind cercetate 57 de persoane.

„Astăzi între orele 8.00 şi 12.00 la nivelul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date şi al Serviciilor Publice Comunitare Judeţene şi de Evidenţa Persoanelor, inclusiv Municipiul Bucureşti, a fost eliberat un număr de 14.991 de acte de identitate, din care 14.036 cărţi de identitate şi 955 cărţi de identitate provizorii. La nivelul Capitalei au fost emise 869 acte de identitate, din care 776 cărţi de identitate şi 93 cărţi de identitate provizorii. De asemenea, conform Evidenţelor Oficiului Român pentru Imigrări din cadrul MAI, pe teritoriul României, se află înregistraţi 37.704 cetăţeni ai Uniunii Europene, care pot participa la alegerile locale”, a declarat Marius Militaru, purtătorul de cuvânt la Ministerului Administrației și Internelor.

UPDATE 14.13 La Târgu Mureş au fost sesizate mai multe nereguli electorale. USL a făcut mai multe sesizări la Biroul Electoral Judeţean. Una dintre sesizări a fost făcută pentru că mai mulţi reprezentanţi din secţiile de votare au semnalat faptul că angajaţi ai Primăriei ar împărâi bani preşedinţilor comisiilor de secţii, sub pretextul că sumele respective sunt pentru achiziţionarea de mâncare şi băuturi răcoritoare pentru membrii comisiilor. De asemenea, s-a solicitat suspendarea votului la secţiile de votare nr. 11 şi nr. 31 pentru dispariţia unei ştampile, respectiv descoperirea într-o cabină a două buletine pe care era deja aplicată ştampila VOTAT.

UPDATE 14.02 Potrivit PDL, în municipiul Tecuci a fost reţinută o persoană care avea asupra sa 14 cărţi de identitate, aceasta declarând că va primi bani pentru votul exercitat în favoarea candidaţilor USL de la o persoană în vârstă de 55 de ani. 

UPDATE 14.00 Biroul Electoral Municipal (BEM) Arad a fost sesizat că un alegător şi-ar fi fotografiat buletinul de vot, persoana acuzată fiind chiar un candidat la Consiliul Local Arad din partea Pro Demo, care a spus că a făcut acest lucru pentru a avea o amintire cu prima sa candidatură.

UPDATE 13.45 În judeţul Braşov s-au semnalat mai multe nereguli la alegeri. Chiar în municipiul Braşov, un alegător de la secţia nr. 64 a avut surpriza să primească un buletin de vot gata ştampilat.La Codlea, un lider al romilor, Mariana Gozgar (candidat din partea PDL), a fost reclamat că intră cu alegătorii în secţiile de votare 16 şi 17.

La secţia de votare din Lunca Calnicului a dispărut o ştampilă de vot.

UPDATE 13.50 Secţia de votare nr. 26 din Craiova a fost închisă timp de aproximativ 40 de minute după ce un membru al comisiei i-a dat din greşeală unui alegător 12 buletine de vot pentru alegerea preşedintelui Consiliului Judeţean. Poliţiştii caută persoana care a votat pentru a stabili dacă aceasta a introdus în urnă toate cele 12 buletine primite din greşeală, scrie gds.ro. De asemenea, votul la secţia 115 din Craiova a fost suspendată, după ce doi bărbaţi au fost prinşi în timp ce încercau să introducă mai multe buletine de vot în urne.

UPDATE 13.40 Procesul de votare este suspendat de mai bine de o oră la Secţia nr. 26 din Galaţi, din cauza dispariţiei a zeci de buletine de vot. Poliţia şi Parchetul fac cercetări şi nu este exclus ca buletinele să fi ajuns deja în urne. Tot în municipiul Galaţi, la Secţia 17 votul a fost întrerupt o oră, după ce două persoane au primit, din neglijenţă, mai multe buletine de vot.

Tot în judeţul Galaţi, o bătrână de 78 de ani din comuna Negrileşti s-a ales cu dosar penal pentru distrugere de înscrisuri oficiale, după ce a rupt coperta unui buletin de vot, scrie viata-libera.ro.

UPDATE 13.40 La Săcălaz, judeţul Timiş, unul dintre alegători a sesizat comisia că a primit un buletin de vot care era gata ştampilat pe Constantin Ostaficiuc (PDL), scrie pressalert.ro. La Sânnicolaul Mare, maşinile a doi candidaţi USL au fost atacate cu pietre de mai mulţi romi.

UPDATE 13.37 Procesul de votare a fost întrerupt la o secţie de votare din Mănăştur, judeţul Cluj, după ce mai multe persoane au sesizat faptul că au primit buletine de vot gata ştampilate, scrie stiridecluj.ro. Buletinele de vot au fost duse la Politie pentru a fi analizate. Potrivit celor din sectia de votare, acestea nu au fost stampilate dinainte, motivand ca in momentul in care stampila a fost pusa pe buletinul de vot, aceasta s-a imprimat si pe paretea cu PDL.

UPDATE 13.35. Incident la o secţie de votare din Darabani, localitatea Negru Vodă. Un cetăţean a fost surprins în timp ce-şi fotografia buletinul de vot. Votarea a fost întreruptă, scrie replicaonline.ro. La Constanţa, un vârstnic a fost prins cu mai multe buletine de vot în incinta Secţiei de Votare nr. 177. Poliţia a fost sesizată în acest caz.

UPDATE 13.20 Votul a fost suspendat la două secţii de votare din Şimleu Silvaniei. Într-unul din cazuri doi alegători au primit câte cinci buletine de vot, în loc de patru, iar la cealaltă secţie s-a reclamat dispariţia a trei buletine de vot, scrie Citynews.ro.

UPDATE 13.10 Membrii BEC s-au reunit, duminică, în şedinţă pentru a discuta mai multe sesizări privind desfăşurarea procesului electoral. Printre sesizări se numără cele referitoare la amplasarea unor dispozitive de filmat în secţii de votare din Constanţa şi transportarea alegătorilor la secţiile de votare cu maşina şcolii în Ieud.

UPDATE 13.05 Procesul electoral a fost suspendat timp de o oră la Secţia de votare nr. 11 din Cluj-Napoca, după ce au existat mai multe sesizări din partea unor alegători care au primit buletine de vot gata ştampilate în dreptul candidaţilor PDL pentru Consiliul Local şi Consiliul Judeţean.

UPDATE, 12.50 Votare întreruptă la Craiova. Două persoane au fost prinse cu mai multe buletine de vot. Cele două persoane au încercat să introducă în urnă mai multe buletine de vot, pentru Primăria Craiova şi Consiliul Local, scrie adevarul.ro. Din această cauză, preşedintele secţiei 115 a întrerupt procesul de votare.

UPDATE 12.45 Procesul de votare a fost oprit, duminică, timp de aproape o oră, la secţia de votare 26 de la Şcoala nr. 16 din Galaţi, membrii comisiei din secţie susţinând că ar fi dispărut zeci de buletine de vot, transmite Mediafax. Preşedintele secţiei de votare a refuzat să ofere explicaţii pentru care a fost luată această decizie. În schimb, membrii comisiei din secţie susţin că ar fi dispărut zeci de buletine de vot. Incidentul a fost semnalat la Biroul Electoral Municipal (BEM) şi la 112. La faţa locului a mers o echipă de poliţişti, dar şi preşedintele BEM, judecătoarea Rodica Arhip.

UPDATE 12.21 O persoană care a votat la secţia 115 din Cluj-Napoca este cercetată penal după ce şi-a fotografiat buletinul de vot, transmite Mediafax. „USL Cluj a sesizat Poliţia în legătură cu o persoană care a votat la secţia de votare nr. 115 din Cluj-Napoca şi şi-a fotografiat buletinul de vot. Persoana în cauză a fost luată de către Poliţie”, se arată într-un comunicat de presă transmis, duminică, de USL Cluj.  Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Cluj, Anca Purdea, a declarat că persoana care şi-a fotografiat buletinul de vot este cercetată penal de poliţişti pentru violare a secretului votului. „Această persoană riscă închisoare între şase luni şi trei ani”, a spus Purdea.

UPDATE 12.20 Un bărbat a murit după ce a votat într-o secţie din Bistriţa, iar o femeie într-o secţie de votare din Arad.

UPDATE 12.18 O secţie de votare din judeţul Vâlcea a fost închisă după ce un alegător a sustras, voit sau accidental, o ştampilă de vot. Incidentul s-a produs la Secţia de votare nr. 5 din comuna Bălceşti. Poliţia încearcă să-l depisteze pe alegătorul care a plecat cu ştampila acasă, iar până când situaţia va fi remediată procesul de vot rămâne suspendat.

Tot în judeţul Vâlcea, mai mulţi candidaţi din localitatea Prundeni sunt cercetaţi după ce s-au descoperit nereguli privind deplasarea urnei mobile. Poliţiştii au descoperit mai multe declaraţii prin care se solicita  de deplasarea urnei mobile la diverse adrese unde locuiau însă persoane perfect sănătoase, care nu ar fi avut voie să solicite să voteze de acasă.

UPDATE 12.15 Pe listele de alegători de la Liceul „Jean Monnet” a fost semnalată prezenţa unei persoane decedate de 25 de ani.

UPDATE 12.10 O persoană din Sectorul 3 al Capitalei care şi-a filmat votul a fost dusă la secţia de poliţie pentru cercetări,  Biroul Electoral Municipal a anunţat că până la ora 10.00 a fost înregistrat un singur incident electoral, în Sectorul 3 al Capitalei, fiind vorba despre o persoană care şi-a filmat votul, deşi acest este interzis. Această persoană se află în prezent la organele de poliţie pentru a se efectua cercetări, a declarat, duminică, vicepreşedintele BEM, Ruxandra Ionescu. Vicepreşedintele BEM a precizat că sesizările şi contestaţiile făcute de formaţiunile politice până în prezent nu au fost confirmate.

UPDATE 12.05 Un alegător care s-a prezentat la urne, duminică, la secţia de votare numărul 3 din localitatea Săcălaz, judeţul Timiş, a primit un buletin de vot deja ştampilat, iar la sesizarea PNL documentul a fost anulat,  informează Mediafax.

UPDATE 11.55 PDL va depune, duminică, plângere penală împotriva candidatului USL la Primăria Sectorului 3, Robert Negoiţă, ar fi continuat campania electorală „ilegal” şi în zilele de sâmbătă şi duminică, fiind trimise cetăţenilor din Sectorul 3 pachete cu diverse bunuri.

UPDATE 11.50 PNL a formulat o plângere penală la Parchetul Tribunalului Constanţa, în care îl acuză de fraudă electorală pe viceprimarul PSD din Năvodari Florin Chelaru, cerând anularea alegerilor, transmite Mediafax.  Într-un comunicat de presă, PNL Constanţa susţine că actualul viceprimar Florin Chelaru, candidat la Consiliul Local din partea PSD, „a mituit toţi membrii secţiilor de votare” din Năvodari. Liberalii constănţeni au formulat o plângere penală la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, pentru fraudă electorală.

UPDATE 11.45 PNL semnalează mai multe nereguli la Bucureşti. Liberalii acuză PDL că a distribuit pliante ce conţineau mesaje tendenţioase la adresa candidatului USL la şefia Sectorului 4, actualul primar Cristian Popescu Piedone.  De asemenea, liberalii precizează că, în comuna Curcani din judeţul Călăraşi, s-a întrerupt procesul de vot duminică dimineaţă. „Urna de votare a fost spartă de către un grup susţinători ai candidatului Alianţei Popular Creştine. S-a solicitat intervenţia organelor de ordine.” „La secţia de votare de la Liceul Avram Iancu, a fost depistat primul incident din Cluj-Napoca. Un votant a fost surprins în timp ce încerca să fotografieze buletinul de vot. Respectivul votase pentru PD-L. A fost reţinut de organele de ordine şi este în prezent cercetat”, mai susţine PNL.

UPDATE 11.10 Potrivit MAI, pînă la această oră, au fost semnalate 326 de incidente, dintre care s-au confirmat 66. Dintre acestea, 19 au fost contravenţii, iar 24 – infracţiuni, în urma cărora sunt cercetate 20 de persoane. În total s-au înregistrat 65 de sesizări privind promisiuni de luare şi dare de mită. Cele mai multe incidente au fost sesizate în judeţul Argeş, urmat de Bucureşti şi Dâmboviţa.

UPDATE 10.30 Un candidat la funcţia de primar al unei comune din judeţul Covasna s-a împuşcat din greşeală cu pistolul unui poliţist. În urma incidentului, bărbatul şi-a pierdut viaţa, informează România TV.

UPDATE 10.25 Un candidat la Primăria din Curcani, judeţul Călăraşi, însoţit de mai multe persoane, a devastat secţia de votare din localitate şi a agresat mai multe persoane, relatează România TV.

UPDATE 10.30 UNPR sesisează nereguli la Călăraşi: „La sediul Organizaţiei judeţene UNPR Călăraşi, din str. Griviţa nr 96, s-au prezentat mai multe persoane care au reclamat faptul că la domiciliul lor s-a prezentat un anume domn Radu care le oferea 50 de lei pentru fiecare membru al familiei dacă votează cu candidaţii USL şi cu condiţia predării cărţii de indentitate la primirea banilor. Faţă de aceasta situaţie, UNPR Călăraşi a solicitat anchetă din partea organelor de cercetare penală.” UNPR mai semnalează că preşedintele Secţiei de votare nr. 1.115 de la Centrul Cultural al Sectorului 6, Suciu Viorica, s-a prezentat duminică la secţia de votare având asupra sa ştampilele de vot, iar pe raza sectorului 5, corturile electorale ale candidatului USL Marian Vanghelie sunt amplasate şi în ziua votului, unele fiind amplasate la o distanţă mai mică de 500 de metri de secţiile de votare. De asemenea, la secţia de votare nr. 852 din sectorul 5, reprezentanta PRM în Biroul Electoral al secţiei a înmânat alegătorilor câte 2 buletine de vot, în timp ce la Şcoala nr. 143 (strada Banu Mărăcine nr. 16) şi la Grădiniţa nr. 55 (strada Mărgeanului nr. 81), la intrarea în secţiile de votare, reprezentanţii USL îndeamnă alegătorii să voteze cu Marian Vanghelie.”

UPDATE 10.11 PDL reclamă că, la secţia de votare 34 situată la Universitatea de Medicină şi Farmacie, corpul vechi, doi dintre reprezentanţii din cadrul biroului electoral al secţiei au înmânat alegătorilor mai multe buletine de vot de acelaşi tip, pentru primar şi consiliul local. Reprezentantul PDL a solicitat eliminarea celor doi membri din biroul secţiei de votare, precum şi anularea respectivelor buletine de vot.

UPDATE, 10.03 O femeie în vârstă de 65 de ani din Orşova este cercetată pentru FRAUDĂ ELECTORALĂ, după ce a încercat să introducă în urne buletine de vot false şi să plece din secţie cu buletinele valabile. Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Mehedinţi a spus că femeia a intrat în Secţia de votare nr. 7 cu buletinele false pe care a încercat să le introducă în urne, pentru a le putea sustrage pe cele valabile. Preşedintele secţiei de votare a sesizat că ceva este în neregulă şi a anunţat poliţia. Femeia s-a ales cu dosar penal.

UPDATE, 09.57 Incident la o secţie de votare din Sectorul 2 al Bucureştiului. O femeie a ajuns la spital, după ce i s-a făcut rău şi a leşinat în Secţia de votare nr. 194, de la Şcoala nr. 27. 

UPDATE, 09.55 USL Cluj a reclamat la 112 existenţa unor panouri electorale ale PDL în apropierea unor secţii de vot din municipiul Cluj-Napoca.

UPDATE 9.54 Procesul electoral a fost oprit, duminică dimineaţă, timp de aproximativ o jumătate de oră, la o secţie de votare din Năvodari, după ce asupra reprezentantului unei formaţiuni politice din secţia respectivă au fost găsite mai multe buletine de vot ştampilate, transmite Mediafax. Potrivit reprezentanţilor Biroului Electoral Judeţean Constanţa, din acest motiv la Secţia nr. 15 din Năvodari votarea a fost oprită timp de o jumătate de oră, la ora transmiterii acestei ştiri fiind reluată. Cazul a fost preluat de procurorii constăţeni.

UPDATE 9.32 O bătrână care a votat, duminică, la secţia de votare numărul 1 din Valea Lungă, judeţul Alba, a plecat cu ştampila de vot, spunând, după ce a fost găsită, că a pus ştampila din greşeală în tocul de la ochelari, transmite Mediafax.  Purtătorul de cuvânt al Poliţie Judeţene Alba, Luminiţa Prodan, a declarat că membrii secţiei de votare numărul 1 din Valea Lungă au descoperit, la aproximativ două ore de la începerea procesului electoral, că lipseşte una dintre ştampilele de vot. Prodan a spus că membrii secţiei de votare au verificat toţi alegătorii care îşi exercitaseră până atunci dreptul de vot, pentru a vedea dacă vreunul dintre ei nu a plecat din greşeală cu ştampila. Ştampila a fost găsită la o bătrână din localitate, femeia declarând că a plecat din greşeală cu aceasta, după ce a pus-o în tocul de la ochelari. Potrivit sursei citate, femeia nu va fi cercetată şi nu riscă nicio pedeapsă, deoarece nu a făcut fapta cu intenţie.

UPDATE 9.26  Trei persoane au fost reţinute în judeţul Ialomiţa, pentru mită electorală. Primarul din localitatea ialomiţeană Moviliţa şi alte două persoane au fost reţinuţi, duminică dimineaţă, pentru mită electorală, după ce edilul a oferit 50 de lei unor localnici dintr-o zonă mărginaşă a comunei pentru a-l vota. Poliţiştii Secţiei Rurale Coşereni s-au sesizat din oficiu, sâmbătă seara, în jurul orei 20.00, cu privire la faptul că primarul comunei Moviliţa oferă diverse sume de bani alegătorilor.  „Au fost identificate şi audiate şase persoane, care au declarat că au înmânat candidatului la primărie actele de identitate, unul dintre aceştia, persoană de legătură, primind suma de 150 de lei, urmând ca după vot să primească şi restul de bani”, potrivit unui comunicat de presă al Poliţiei Române. Totodată, au fost identificate alte două persoane care au primit de la primarul comunei Moviliţa 100 de lei pentru a-l vota.

UPDATE, 09.15 O secţie de votare din Bucureşti a fost închisă, informează România TV.

UPDATE 8.46 Secţia de votare din localitatea Panciu din judeţul Vrancea a fost închisă, duminică dimineaţă, în condiţiile în care trei din cele patru buletine de vot primite de un alegător nu aveau ştampila de control, Poliţia făcând cercetări în acest caz. Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Vrancea, Bogdan Toader, a declarat că o persoană a sesizat, imediat după deschiderea urnelor, că pe trei din cele patru buletine primite nu era aplicată ştampila de control. Potrivit sursei citate, în aceste condiţii procesul electoral a fost întrerupt, secţia de votare fiind închisă. Toader a mai spus că secţia de votare a fost redeschisă în jurul orei 8.20, după ce buletinele de vot cu probleme au fost înlocuite.

UPDATE, 07.30 PRIMUL INCIDENT ELECTORAL. În localitatea Panciu, din Vrancea, votarea a fost oprită, după ce un reprezentant al partidelor din comisia de votare a semnalat faptul că alegătorii au primit nouă buletine de vot în loc de trei.

Milioane de români cu drept de vot sunt aşteptaţi duminică la urne. Se pot prezenta la vot toţi cetăţenii români sau europeni cu domiciliul în România care au împlinit vârsta de 18 ani. Drept de vot au şi cei care  împlinesc vârsta majoratului în ziua scrutinului. 

Pentru alegerile locale din 2012 au fost organizate 18.133 de secţii de votareRTV.NET vă pune la dispoziţie lista completă a secţiilor de votare din judeţe şi din Capitală.

Procesul de votare începe la ora 7.00 şi se încheie la ora 21.00.