Incendiul de pe versantul din Braşov al Munţilor Făgăraş a fost stins

Incendiul izbucnit pe versantul din judeţul Braşov al Munţilor Făgăraş, unde au ars circa 12 hectare de vegetaţie uscată, a fost stins, vineri seară, după ce a plouat, în timp ce pe versantul din Argeş al munţilor incendiile nu au fost lichidate, însă focul a scăzut în intensitate.

RomaniaTV.net
27 iul. 2012, 20:40
Incendiul de pe versantul din Braşov al Munţilor Făgăraş a fost stins

Incendiul de vegetaţie de pe versantul din Braşov al Munţilor Făgăraş a izbucnit duminică la prânz, la altitudinea de 1.500 de metri, în zona de pe Valea Sebeşului, între vârful Berevoiescu şi vârful Ţiganu.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Braşov, Ciprian Sfreja, a declarat, vineri seară, corespondentului MEDIAFAX, că cei aproximativ 300 de pompieri, pădurari şi voluntari care au intervenit în cursul zilei pentru stingerea incendiului s-au retras de pe Valea Sebeşului, după ce în zonă a plouat timp de trei ore şi jumătate, iar focul a fost stins complet.

„Ne-am retras în seara aceasta. A plouat mai bine de trei ore şi jumătate şi focul a fost stins. Au ars în total circa 10 -12 hectare de vegetaţie uscată”, a declarat Sfreja.

Pe versantul din Argeş al Munţilor Făgăraş, însă, cele trei incendii izbucnite în ultimele zile nu au fost stinse, însă focul a scăzut în intensitate, după ce a plouat, a declarat, vineri seară, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Argeş, Mădălina Epure.

Aceasta a precizat că incendiul izbucnit în urmă cu aproape o săptămână între Vârful Scara şi Vârful Boia, pe aproximativ trei hectare, este aproape stins, însă în zonă au rămas în continuare silvicultori şi pompieri.

Celelalte două incendii însă, în urmă cărora au ars aproximativ 630 de hectare, se manifestă în continuare.

Reprezentantul ISU Argeş a precizat că pe Vârful Roşu – punctul Groapele a plouat, vineri seară, timp de aproximativ două ore, o parte dintre focare fiind stinse, în timp ce în alte zone focul arde cu flacără sau mocnit, astfel că echipajele de intervenţie au rămas în continuare acolo.

Pe Vârful Netotu – Valea Brătila a plouat timp de aproximativ o jumătate de oră, iar focul nu a fost stins, astfel că nici din acea zonă nu au fost retrase echipajele de intervenţie.

Purtătorul de cuvânt al ISU Argeş a mai spus că sâmbătă dimineaţă va fi făcută o evaluare a situaţiei şi se va decide cum se va acţiona în continuare pentru lichidarea incendiilor.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) informa, vineri seară, că în urma incendiilor din masivul Făgăraş au fost afectate aproximativ 630 de hectare de pe versantul din Argeş al munţilor.

Potrivit IGSU, pe Vârful Roşu – punctul Groapele s-au manifestat focare de incendiu pe circa 140 de hectare cu resturi de exploatare forestieră, 120 de hectare plantaţie puiet de brad, şapte hectare pădure conifere, 60 hectare vegetaţie uscată din golul alpin, cu tendinţa de propagare spre culme, către Vârful Iezer.

Tot în Făgăraş, pe Vârful Netotu – Valea Brătila, cel mai afectat este golul alpin, prin arderea vegetaţiei uscate şi a jnepenişului pe o suprafaţă de circa 300 de hectare, potrivit IGSU. În urma recunoaşterii aeriene realizate cu un elicopter al Inspectoratului General de Aviaţie, s-a observat extinderea focului şi la pădurea de conifere, pe o suprafaţă de circa patru hectare.

IGSU preciza că echipele de intervenţie din Făgăraş au acţionat permanent pentru monitorizarea celor două zone, executând culoare de protecţie, prin defrişare. De asemenea, s-a intervenit cu mijloace de primă intervenţie (lopeţi, bătătoare, bidoane cu apă, vermorele).