Încă un atac al tabloidelor britanice la România: Imigranţii aduc tuberculoză

După mai multe articole în care tabloidele britanice denigrează imigranţii români, The Sun publică miercuri un articol intitulat: "Bombă cu ceas: Imigranţii români ar putea aduce tuberculoza rezistentă la medicamente în Marea Britanie". 

27 mart. 2013, 09:16

Sărăcia şi asistenţa medicală precară au făcut din România capitala turberculozei din Europa, unde maladia pulmonară ucigaşă seceră sute de vieţi în fiecare an, scrie The Sun, care a trimis chiar un reporter în România pentru a constata cum stă situaţia la faţa locului.

Ziarul publică părerea unor experţi care arată că o bacterie TBC rezistentă la medicamente ar putea ajunge în Marea Britanie atunci când Regatul Unit îşi va deschide porţile pentru români.

Campania antiromâni continuă în presa britanică. Englezii se tem că românii vor invada Anglia

Este de aşteptat să se întâmple un dezastru, a avertizat expertul în TBC Jonathan Stillo, care conduce o cercetare privind Tuberculoza multi-drog rezistentă (TBC-MDR) în România. Când persoana contagioasă se va afla în metroul (londonez) va fi prea târziu. Estimarea este că un bolnav va infecta între 10-15 oameni pe an, a adăugat el.

În România, există între 30.000-35.000 de pacienţi cu TBC şi aproximativ 1.000 de cazuri noi diagnosticate cu MDR în fiecare an – multe dintre persoanele infectate circulă liber şi multe sunt nediagnosticate.

Prin comparaţie, Marea Britanie a avut doar 58 de cazuri rezistente la medicamente în 2009, ajungând la 81 în 2011, în timp ce 24 de cazuri de XDR au fost constatate în ultimii doi ani. Între 2001 şi 2010, tuberculoza a ucis peste 4.800 de persoane în Marea Britanie. 

„TBC-ul este o bombă cu ceas. Dacă nu o anihilezi acum, va scăpa de sub control”, a declarat profesorul Alimuddin Zumla, de la ”University College” din Londra.

Reporterul de la The Sun, Brian Flynn, a vizitat cea mai avansată clinică de izolare din România pentru bolnavii de tuberculoză rezistentă la medicamente – o clădire din Bucureşti, unde sistemul de ventilaţie nu a funcţionat timp de opt ani. 

Medicul Cristina Popa i-a explicat lui Flynn: „Din păcate, nu este ca spitalele din Marea Britanie, dar este cel mai bun pe care îl avem”. El a explicat că este posibil ca persoane care sunt cele mai pasibile de a face TBC rezistent la medicamente şi care nu sunt diagnosticate sau tratate să se îndrepte spre Marea Britanie. Altele ar putea veni în Regatul Unit cu bună ştiinţă, în speranţa de a obţine medicamentele costisitoare necesare pentru învingerea maladiei.

„De obicei, bărbaţii care vor să muncească nu sunt atât de conştienţi de starea lor medicală. Ei vor continua să muncească deoarece nu-şi pot permite să stea. Pericolul este că vor deveni contagioşi şi vor răspândi maladia pentru că ei caută ajutor prea târziu”, a spus dr. Popa.

BBC: De ce are România o imagine atât de proastă?

UE va ridica restricţiile de muncă pentru ambele ţări până în 2014. Jonathan Stillo consideră că eşecul „dezastruos” al României de a stopa răspândirea bolii înseamnă un pericol pentru Marea Britanie. „Tulpina rezistentă este o problemă uriaşă în România. Sincer este un dezastru imens„, a afirmat el. ”Pacienţii nu au acces la medicamentele adecvate sau spitalul duce lipsă de un anumit medicament. Dacă sunt trataţi în mod corespunzător, pacienţii devin rapid necontagioşi. Dar când nu sunt trataţi devin contagioşi din nou. Pe măsură ce sunt tot mai bolnavi, devin mai contagioşi şi răspândesc tulpina rezistentă”, a explicat Stillo.

Această problemă se va răspândi în Marea Britanie. Este în mod absolut un pericol. Este un dezastru care pândeşte. În România sunt între 1.000 până la 1.500 de bolnavi în prezent care au tulpina rezistentă. Multe dintre aceste persoane nu sunt nici măcar diagnosticate. Pur şi simplu nu ştim cât de multe sunt purtătoare ale bacteriei. Acesta este un risc pentru Marea Britanie”, a subliniat expertul.

Problema a lovit deja alte ţări europene. Olanda spune că jumătate dintre pacienţii ei cu TBC rezistent la medicamente provin din România, în timp ce Italia raportează şi ea o problemă în creştere.

Acest avertisment vine la mai multe zile după ce Chief Medical Officer din Marea Britanie, Sally Davies, a calificat răspândirea tuberculozei rezistente în Marea Britanie „o bombă cu ceas”, în ziarul The Sun. ‘”Ca medic la începutul anilor 1970 am văzut o mulţime de oameni murind de TBC. Am putea vedea acest lucru din nou, dacă nu vom acţiona curând. În România, maladia este deja scăpată de sub control şi face numeroase victime umane”, a afirmat ea.