Încă 350.000 de doze de vaccin antigripal sunt neconforme. Acestea vor fi distruse

Alte 350.000 de doze de vaccin din cele un milioan achiziţionate de Ministerul Sănătăţii de la Institutul Cantacuzino sunt neconforme. Acestea vor fi distruse. Se continuă verificările la încă patru loturi de vaccinuri. În total este vorba despre 700.000 de doze de vaccin care sunt verificate.

RomaniaTV.net
12 ian. 2012, 12:54
Încă 350.000 de doze de vaccin antigripal sunt neconforme. Acestea vor fi distruse

În urma verificărilor începute în 6 ianuarie, specialiştii Institutului Cantacuzino au constatat că alte şapte serii din vaccinul antigripal, adică 350.000 de fiole, au o concentraţie scăzută a tulpinei B. Alte 350.000 de doze au aceeaşi problemă, numărul total al vaccinurilor cu concentraţie scăzută a tulpinei B ajungând astfel la 700.000.

Vaccinurile antigripale sunt deja oprite de la administrare începând de luni, în urma unei dispoziţii a Ministerului Sănătăţii.

Specialiştii de la Institutul Cantacuzino fac analiza seriilor de vaccin produse, astfel încât până la sfârşitul săptămânii să existe o situaţie a tuturor produselor din sistem.

Numai în Capitală, Direcţia de Sănătate Publică a achiziţionat peste 50.000 de doze, în prezent în depozit fiind 3.100 de fiole.

Potrivit datelor existente, în Bucureşti au fost imunizate până săptămâna trecută mai puţin de 20.000 de persoane. Restul dozelor de vaccin în afara celor 3.100 de fiole din depozit au fost distribuite medicilor de familie, în ambulator, spitale şi la Ambulanţă.

S-a constatat că lipseşte o proteină care le face ineficiente pentru tulpina B. Există suspiciuni şi pentru alte 4 loturi la care se continuă verificările. Se aşteaptă o decizie a Ministerului în acest caz.

Reamintim că doar în urmă cu câteva zile, au mai fost retrase încă 350.000 de vaccinuri. Vaccinarea antigripală a fost oprită pentru 7-10 zile pentru că dozele pregătite pentru imunizarea din 2012 aveau concentraţia uneia dintre cele trei componente scăzută, produsele utilizate până acum neavând probleme, declara, în urmă cu trei zile directorul în Ministerul Sănătăţii, Amalia Canton.