Importul şi vânzarea cosmeticelor testate pe animale, interzise în toată Europa începând de luni

Începând de luni, 11 martie, importul şi vânzarea de produse sau ingrediente cosmetice testate pe animale vor fi complet interzise în spaţiul UE, fără excepţii. Mult aşteptată interdicţie marchează o victorie uriaşă pentru toţi cei implicaţi în luptă împotriva testelor de laborator pe animale, anunţă Vier Pfoten.

08 mart. 2013, 12:17
Importul şi vânzarea cosmeticelor testate pe animale, interzise în toată Europa începând de luni

Începând de luni, nici o companie din Uniunea Europeană, inclusiv din România, nu va mai putea să comercializeze produse cosmetice care conţin ingrediente noi testate pe animale. Interdicţia vizează toate produsele cosmetice de înfrumuseţare sau articolele de toaletă, respectiv săpunuri, şampoane, pastă de dinţi, geluri de dus, creme, rujuri, măscară, farduri etc.

Ca urmare a campaniilor intensive împotriva cosmeticelor testate pe animale şi a presiunilor venite din partea opiniei publice, legislatorii UE au votat prima oară în favoarea acestei interdicţii totale în anul 1993. Intrarea în vigoare a interdicţiei era programată pentru 1998, însă termenul limita a fost amânat în mod repetat. În 2003, Amendamentul 7 la Directiva Cosmetice (76/768/EEC) stabilea intrarea în vigoare a interdicţiei în două etape, în 2009 şi 2013. În prima etapă a fost interzisă efectuarea de teste pe animale pentru noi ingrediente de cosmetice în spaţiul UE, urmând că în martie 2013 interdicţia să se extindă asupra importului şi comercializării de noi ingrediente testate pe animale în afară spaţiului UE.

Industria cosmeticelor a făcut presiuni importante asupra UE pentru amânarea interdicţiei totale, pe motiv că nu există metode alternative de testare suficient de sigure. Vier Pfoten, alături de alte organizaţii pentru protecţia animalelor, a cerut insistent ca data limita de 11 martie să fie respectată. Sute de mii de cetăţeni europeni au sprijinit aceste campanii prin semnături şi mesaje adresate Comsiei Europene.

Această victorie extraordinară pentru soarta a mii de animale reprezintă un semnal puternic la nivel internaţional, menit să convingă companiile din industria cosmetică să renunţe la testele pe animale, în special în China, spune Vier Pfoten.

„Este o zi extrem de importantă pentru mişcarea pentru protecţia animalelor şi pentru toţi cetăţenii europeni care nu vor să mai audă de testele pe animale”, a declarat Veronică Tulpan, director de programe naţionale Vier Pfoten.

Ştirea intrării în vigoare a interdicţiei a fost salutată de Ian Somerhalder, starul de serialele „Lost” şi „Junalul unui vampir”: „Felicitări şi mulţumiri VIER PFOTEN şi tuturor susţinătorilor săi pentru că au reuşit să facă un pas important în protecţia animalelor. Salut decizia UE de a interzice total testarea cosmeticelor pe animale. Oamenii chiar pot mută munţii din loc. A venit timpul că şi restul lumii să se trezească şi să spună la revedere pentru totdeauna testelor pe animale pentru cosmetice. Compasiunea pentru animale trebuie să fie mai importantă decât profitul”.

Ian Somerhalder este un mare susţinător al organizaţiilor ecologiste şi pentru protecţia animalelor, având propria să fundaţie prin care încearcă să comvinga opinia publică de importantă protejării mediului şi animalelor.

Potrivit unei estimări Comisiei Europene, peste 27.000 de animale vor fi cruţate anual de testele chinuitoare din laborator o dată cu intrarea în vigoare a noii interdicţii. Vier Pfoten face un apel către toate statele lumii să urmeze exemplul UE şi să implementeze o legislaţie similară asupra produselor şi ingredientelor din cosmetice.