Iliescu: UDMR să nu intre la guvernare, dar să existe un dialog parlamentar

Fostul preşedinte Ion Iliescu a declarat, luni, potrivit RFI, că trebuie împăcate, legat de relaţia cu UDMR, ambele tabere din USL, el menţionând că UDMR ar trebui să ofere sprijin parlamentar USL, fără a fi cooptată la guvernare.

RomaniaTV.net
17 dec. 2012, 13:07
Iliescu: UDMR să nu intre la guvernare, dar să existe un dialog parlamentar

Ion Iliescu apreciază că „faţă de resentimentele existente se poate găsi o soluţie comună, care să dea satisfacţii tuturor”.

„Să nu intre la guvernare UDMR-ul, dar să existe un dialog parlamentar, conlucrare la toate nivelurile, cum s-a promovat de-a lungul anilor, pentru că UDMR e totuşi un factor de echilibru necesar. Altminteri, dăm curs forţelor extremiste din rândul populaţiei maghiare şi nu e bine”, a spus Iliescu.

El susţine că a fost „pentru deschidere totdeauna”.

„UDMR-ul a jucat totuşi şi un rol de echilibru în faţa altor tendinţe mai periculoase, mai extremiste. Sigur că UDMR-ul a dat şi multe insatisfacţii în ultima vreme şi la referendum şi aşa mai departe, deci sunt motive de resentiment. S-ar putea găsi o formulă, fără să intre la guvernare, să existe o conlucrare activă şi în plan parlamentar şi în dialog cu Guvernul şi în plan teritorial. Deci se pot găsi formule care să asigure totuşi o prezenţă activă pozitivă a UDMR-ului în viaţa noastră politică”, a spus fostul şef de stat.

Conducerea PNL a decis că nu doreşte ca UDMR să participe la guvernare, a anunţat luni vicepreşedintele PNL, Daniel Chiţoiu, care a spus că hotărârea a fost luată în urmă cu două zile. „E o poziţie a PNL că nu dorim ca UDMR să facă parte. (…) Din punct de vedere al PNL, s-a luat o decizie în BPC încă de acum două zile, că nu dorim ca UDMR să participe la guvernare”, a declarat Daniel Chiţoiu.

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni că subiectul intrării UDMR la guvernare este unul „foarte fierbinte”. El spune că joi şi vineri au fost primite la sediul PSD zeci de telefoane de la cetăţeni de etnie maghiară, care s-au pronunţat în defavoarea intrării UDMR la guvernare.

Premierul desemnat, Victor Ponta, a declarat, luni, că liderii USL se vor vedea în cursul zilei cu reprezentanţii UDMR pentru a decide dacă Uniunea intră sau nu în coaliţia de guvernare.

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, luni, decretul prin care Victor Ponta este desemnat în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru, pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi listei noului Guvern.