Iliescu, despre numirea unui premier al USL: A treia oară, Băsescu trebuie să înghită găluşca

Ion Iliescu susţine că preşedintele Traian Băsescu nu poate refuza candidatul USL pentru postul de premier, în cazul în care Uniunea va câştiga alegerile, şeful statului fiind nevoit să-l desemneze pe cel susţinut de PSD şi PNL dacă acesta va fi propus de trei ori succesiv.

RomaniaTV.net
02 nov. 2012, 16:37
Iliescu, despre numirea unui premier al USL: A treia oară, Băsescu trebuie să înghită găluşca

Iliescu a apreciat că şeful statului nu va avea şanse de reuşită dacă va încerca să impună o altă persoană din USL ca premier decât aceea susţinută de către conducerea USL.

Majoritatea parlamentară are posibilitatea legală să-şi impună punctul de vedere. Repetă aceeaşi propunere încă o dată la preşedinte. O refuză şi a doua oară, o repetă a treia oară şi preşedintele nu mai poate să refuze„, a declarat fostul şef al statului, vineri, în cadrul emisiunii „România în 60 de minute”, de la România TV.

El a afirmat că nu există riscul ca preşedintele să dizolve Parlamentul deoarece acest lucru se poate întâmpla doar dacă Legislativul respinge prin vot mai multe echipe guvernamentale. „N-are el dreptul să dizolve Parlamentul”, a spus Iliescu.

Acesta susţine că majoritatea parlamentară ce va rezulta din alegerile din 9 decembrie va avea la îndemână pârghiile pentru a împiedica o alegere subiectivă a preşedintelui pentru funcţia de prim-ministru.

Aşa cum preşedintele poate judeca de o manieră subiectivă, aşa majoritatea parlamentară poate să-şi impună candidaţii. A treia oară nu mai poate să refuze, trebuie să înghită găluşca”, a mai spus Iliescu, întrebat dacă îl vede în stare să refuză de trei acelaşi nume. Iliescu a precizat încă că nu crede că Băsescu îşi va permite să refuze nominalizarea USL pentru postul de premier.

CITEŞTE ŞI Suspendarea lui Băsescu. Iliescu: Ne ţinem de exerciţii de antrenare a musculaturii? Nu e momentul