Iliescu: Băsescu m-a surprins plăcut când a cerut opoziţiei să-şi asume guvernarea

Ion Iliescu, a declarat, vineri, la România TV, că desemnarea lui Victor Ponta ca premier de către preşedintele Băsescu a fost o surpriză şi "un act de înţelepciune". Preşedintele de onoare al PSD a precizat însă că Băsescu a dovedit ulterior că decizia sa a fost doar o manevră conjuncturală.

RomaniaTV.net
02 nov. 2012, 16:53
Iliescu: Băsescu m-a surprins plăcut când a cerut opoziţiei să-şi asume guvernarea

„Domnul Băsescu a demonstrat în cele două mandate că nu are aptitudinile necesare pentru a fi ceea ce Constituţia defineşte preşedintele României – omul deschis către dialogul interinstituţional şi politic. De aceea m-a surprins cumva plăcut faptul că a cerut opoziţiei să-şi asume răspunderea guvernării. A fost un act de înţelepciune din partea lui, am zis că ăsta e un pas înainte care poate să ne arate o faţă nouă şi interesantă a personajului Băsescu„, a comentat Ion Iliescu.

Acesta a afirmat că evoluţia ulterioară i-a infirmat supoziţiile referitoare la Băsescu. „Dezamăgirea este că nu a confirmat acest lucru ci, din contră, a fost o manevră conjuncturală (…) Pasul său nu a fost expresia unei convingeri a rolului dialogului politic în societatea românească„, a spus fostul preşedinte.

El a respins pretenţiile lui Băsescu de a se considera „preşedinte jucător”, afirmând că aceasta este doar „o figură de stil” câtă vreme funcţia prezidenţială trebuie să se conformeze anumitor încorsetări.

Întrebat care sunt şansele ca Băsescu şi premierul Ponta să ajungă la o formulă de coabitare, Ion Iliescu s-a arătat rezervat. „Sunt sceptic pentru că puteau să o facă. Nu e vorba de cei doi, ci de preşedintele ţării pentru că el este factorul determinat„, a spus Iliescu.

CITEŞTE ŞI Iliescu, despre numirea unui premier al USL: A treia oară, Băsescu trebuie să înghită găluşca