IGNORANŢĂ TOTALĂ Nu au fost oprite gazele şi electricitatea după prima explozie de la Sighet

Inspectorul general de stat de la Inspecţia Muncii, Dantes Nicolae Bratu, a declarat pentru Mediafax că primele date în cazul celei de-a doua explozii de la Sighetu Marmaţiei arată că ar fi fost încălcată o regulă elementară, şi anume nu ar fi fost întreruptă furnizarea cu gaze şi electricitate în clădire.

RomaniaTV.net
19 feb. 2012, 12:30
IGNORANŢĂ TOTALĂ Nu au fost oprite gazele şi electricitatea după prima explozie de la Sighet

Procedura de intervenţie în aceste cazuri spune că reprezentanţii autorităţilor trebuie să dispună întreruperea utilităţilor în zonă: gaze, electricitate, apă.

Inspectori de la ITM Maramureş fac verificări privind producerea exploziilor din clubul din Sighetu Marmaţiei, din primele cercetări rezultând că lumina şi gazul nu ar fi fost întrerupte, deşi era o regulă elementară, a declarat pentru MEDIAFAX inspectorul general de stat de la Inspecţia Muncii, Dantes Nicolae Bratu.

Inspectorul general de stat de la Inspecţia Muncii a precizat că echipa de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Maramureş, care s-a deplasat la locul incidentului, este coordonată de inspectorul şef al instituţiei, Delia Târlea, inspectorii de muncă încercând să determine cauzele producerii incidentului de muncă.

Dantes Nicolae Bratu a precizat că cea de-a doua explozie s-a produs deasupra clubului, unde era un cabinet notarial nefuncţional, organele de ordine care au intrat acolo pentru a face cercetări aprinzând lumina şi astfel s-a produs cea de-a doua deflagraţie, considerată accident de muncă.

„O primă constatare este că nu s-ar fi întrerupt curentul şi gazele, deşi aceasta era o regulă elementară. Acest lucru urmează să fie stabilit cu certitudine până la sfârşitul anchetei”, a explicat inspectorul general de stat de la Inspecţia Muncii.

Şeful IM a mai explicat că echipa de inspectori de muncă ia declaraţii la faţa locului şi înceaercă să stabilească cauzele şi împrejurările în care s-a produs incidentul.

Inspectorul general de stat de le Inspecţia Muncii a declarat că a dispus ca în cursul zilei de luni să se deplaseze la Sighetu Marmaţiei şi un specialist în gaze din Bucureşti, precum şi un expert de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvolatre pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INSEMEX) Petroşani pentru a face o expertiză în acest caz.

Gazul a fost oprit în clădire abia după ora 13.30, potrivit eMaramures.ro. Viceprimarul municipiului Sighetu Marmaţiei, Ovidiu Nemeş, a declarat pentru eMaramures că alimentarea cu gaz în clădirea în care s-a produs deflagraţia a fost întreruptă abia dupa ora 13.30. Nemeş a spus ca nu a putut obţine foarte multe informaţii, pentru că inclusiv directorul Berg Gaz, Vlad Comanici, a fost surprins în cea de-a doua explozie.

Şi şeful Parchetului de pe lângă Judecătoria Sighetu Marmaţiei, Ioan Ardelean, a declarat că s-a întarziat deconectarea de la reţea a gazului, m ai scriu jurnaliştii de la eMaramures. Acesta a spus că, din informaţiile pe care le deţine, a doua deflagraţie s-a produs tocmai din cauză că gazul a continuat să se acumuleze în imobilul care se afla în proprietatea notarului Gheorghe Sas.