ICCJ a decis: Cazul lui Andrei Plăcintă se va rejudeca la Curtea de Apel

Magistraţii ICCJ au decis rejudecarea dosarului lui Andrei Plăcintă de către Curtea de Apel Bucureşti, informează România TV. Procurorul de şedinţă a cerut, joi, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), trimiterea spre rejudecare a dosarului în care fiul senatoarei Sorina Plăcintă, Andrei, a fost condamnat la şase ani de închisoare cu executare pentru tentativă de omor comisă asupra fostei iubite.

RomaniaTV.net
09 nov. 2012, 07:24
ICCJ a decis: Cazul lui Andrei Plăcintă se va rejudeca la Curtea de Apel

Înalta Curte de Casaţie şi de Justiţie a decis să dea curs solicitării avocaţilor lui Andrei Plăcintă, dar şi al procurorilor şi să trimită dosarul la rejudecare la Curtea de Apel Bucureşti.

Curtea de Apel Bucureşti este instanţa care l-a condamnat pe Andrei Plăcintă la şase ani de închisoare cu executare, însă chiar procurorii au recunoscut că s-au făcut greşeli. Lui Andrei Plăcintă nu i s-a respectat dreptul la apărare: acesta nu s-a putut prezenta la un termen, după aceea a fost asistat de un avocat din oficiu, nu i s-a permis o nouă amânare pentru a veni cu avocatul ales şi a fost judecat după care a primit sentinţa.

Curtea de Apel va rejudeca procesul şi după aceea dosarul va ajunge din nou în faţa magistraţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Hotărârea ICCJ este definitivă.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a luat în discuţie, joi, recursul făcut de Andrei Plăcintă împotriva deciziei Curţii de Apel Bucureşti (CAB) prin care a fost condamnat la şase ani de închisoare cu executare pentru tentativă de omor.

La termenul de joi al procesului, judecătorii l-au audiat pe Andrei Plăcintă, care le-a arătat acestora că nu a avut niciun moment intenţii criminale, ci doar pe aceea de a pleca din locul „famat” în care se afla. Astfel, a arătat Plăcintă, din cunoştinţele sale, zona unde s-a petrecut incidentul din urmă cu doi ani este populată cu persoane care nu-şi câştigă existenţa în mod licit, „cu femei care practică prostituţia”, iar teama de acest loc l-ar fi împins la acele gesturi.

Avocaţii lui Plăcintă au arătat instanţei supreme că decizia CAB a fost luată nedrept în sensul în care clientului lor nu i-a fost asigurat un drept efectiv la apărare.

Unul dintre avocaţii lui Plăcintă a precizat astfel că, în faza apelului, completul de judecată a decis soluţionarea căilor de atac fără prezenţa avocatului ales de către Andrei Plăcintă – Viorel Roş. Apărătorul lui Plăcintă a arătat că în acest fel nu s-a asigurat un drept efectiv la apărare pentru Plăcintă şi că trebuie reluată judecata în faza apelului, proces la care să participe şi avocaţii aleşi ai acestuia.

Procurorul de şedinţă a fost de acord cu solicitarea apărătorilor inculpatului şi a arătat că dosarul ar trebui trimis, pentru rejudecarea apelurilor, la CAB.

„Este adevărat că motivul (…) de recurs este admisibil, este adevărat că apelul s-a judecat în lipsa apărătorului ales al inculpatului, iar în acest el nu s-a asigurat dreptul la apărare”, a arătat procurorul judecătorilor.

Senatorul Sorina Plăcintă a arătat, la finalul procesului, că are încredere în justiţia română şi este convinsă că se va face dreptate în cazul fiului ei.

Vom reveni cu amănunte.