HotNews: Ministerul Administraţiei şi Internelor NU îşi asumă numărul de alegători

Un document al Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, instituţie a Ministerului Administraţiei şi Internelor remis joi Curţii Constituţionale, indică faptul că ministerul nu îşi poate asuma numărul de alegători, scrie hotnews.ro.

RomaniaTV.net
02 aug. 2012, 10:44
HotNews: Ministerul Administraţiei şi Internelor NU îşi asumă numărul de alegători

MAI nu îşi poate asuma veridicitatea numărului de persoane înscrise în listele electorale permanente, neavând instrumente legale suplimentare de control a datelor procesate de autorităţile publice locale„.

Ministerul Administraţiei şi Internelor a transmis miercuri Curţii Constituţionale un raport prin care precizează că numărul de persoane aflate pe listele electorale în 29 iulie, data la care a fost organizat referendumul privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu, este de 18.292.514.

În documentul transmis joi citat de Hotnews.ro, Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor arată că există posibilitatea ca în listele electorale permanente să fie înscrise persoane decedate al căror deces să nu fi fost comunicat „de către ofiterii de stare civilă din cadrul primariilor” sau ale căror date să nu fi fost operate „de către personalul serviciilor publice comunitare de evidenţa a persoanelor din subordinea consiliilor locale”.

De asemenea, Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor mai scrie că e posibil ca în listele electorale să mai apară persoane decedate al căror deces să nu fi fost comunicat „de către familie sau autorităţile străine” sau din cauza „neîndeplinirii sau îndeplinirii defectuoase de către primari a obligaţiei de actualizare a listelor electorale permanente„.

„Conform prevederilor legale în vigoare, competenţa de verificare a acestora (a datelor de pe listele electorale permanente – n.red.) aparţine exclusiv Autorităţii Electorale Permanente. Astfel, datele de mai sus pot fi de natură să afecteze numărul total al cetăţenilor cu drept de vot înscrişi în listele electorale permanente”, se mai arată în precizările remise joi dimineaţă Curţii Constituţionale de către Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date.

Judecătorii CCR s-au reunit joi, de la ora 9.00, într-o nouă şedinţă pentru a decide daca referendumul de demitere a lui Traian Băsescu este valid sau nu. Cu o zi în urmă, magistraţii au amânat decizia, după ce au dezbătut mai bine de cinci ore şi au solicitat Ministerului de Interne şi Institutului Naţional de Statistică date despre populaţia cu drept de vot din România, pentru a putea soluţiona mai multe contestaţii.