Hepatita C, mult mai uşor de diagnosticat graţie cercetătorilor egipteni

Cercetătorii egipteni de la Universitatea americană din Cairo au pus la punct o modalitate rapidă şi mult mai ieftină decât cele existente în prezent pentru depistarea hepatitei C.

RomaniaTV.net
14 mart. 2012, 16:46
Hepatita C, mult mai uşor de diagnosticat graţie cercetătorilor egipteni

Acest nou test permite reducerea perioadei de depistare în două etape, care durează mai multe zile, la o procedură unică, „ce durează mai puţin de o oră şi are un preţ ce reprezintă doar o mică parte din costul de funcţionare al instrumentelor de diagnosticare folosite în mod obişnuit”, susţin reprezentanţii universităţii.

Este vorba de un test chimic lichid, care detectează hepatita C cu ajutorul unor nanoparticule din aur. Testul a fost realizat de o echipă coordonată de medicul Hassan Azzazy.

Detectarea virusului hepatitei C în primele şase luni permite o rată de vindecare de 90%”, a subliniat cercetătorul egiptean, care regretă faptul că în ţara lui autorităţile fac prea puţin pentru a lupta contra acestei maladii.

Egiptul este ţara cu cea mai mare prezenţă a virusului hepatitei C. Aproximativ 10 milioane de persoane sunt diagnosticate cu această boală şi, potrivit Universităţii americane din Cairo, virusul contaminează anual alte 500.000 de persoane.

Potrivit statisticilor OMS, 3-4 milioane de oameni contractează anual hepatita C. Virusul hepatitei C se transmite prin transfuzii de sânge, transplant de organe şi de la mamă la copil.