Halden, închisoarea în care deţinuţii se simt ca acasă GALERIE FOTO

În închisorile din România sunt o mulţime de deţinuţi pentru care viaţa în spatele gratiilor este un lux comparativ cu ce au "afară". Unii chiar se întorc în arest în mod deliberat, pentru că acolo măcar au un adăpost şi hrana asigurată. În Norvegia, însă, există o închisoare în care deţinuţii au condiţii de detenţie excelente, care ar putea stârni invidie chiar şi printre cei liberi şi care sunt menite să îi ajute ca, după eliberare, să se reintegreze mai uşor în societate.

RomaniaTV.net
02 nov. 2012, 10:58

Puţine sunt închisorile din lume în care deţinuţii pot spune că se simt ca acasă. În Norvegia există însă un penitenciar, Halden, în care condiţiile de detenţie îi fac pe condamnaţi să uite că sunt privaţi de libertate şi unde cuvintele de ordine sunt respectarea drepturilor omului şi respectul reciproc. Explicaţia autorităţilor este aceea că oamenii sunt ajutaţi să rămână oameni şi dincolo de gratii şi că astfel se vor reintegra mai uşor în societate după ispăşirea pedepselor.

La Halden, închisoare dată în folosinţă în martie 2010, s-a investit un milion de dolari doar în artă – picturi, fotografii şi instalaţii electrice – pentru a li se crea deţinuţilor o stare psihică datorită căreia să suporte mai uşor detenţia. De asemenea, ei au posibilitatea să picteze, să sculpteze sau chiar să cânte într-un studio special amenajat, iar astfel, speră conducerea închisorii, ei se simt „luaţi în serios”.

Pe unul dintre pereţii din curtea închisorii este un graffiti care înfăţişează un deţinut în haine în dungi, care îşi foloseşte ghiuleaua legată de gleznă ca pe o bilă folosită de aruncătorii de greutate în concursurile de atletism.

În Norvegia, pedeapsa maximă, chiar şi pentru crimă, este de 21 de ani de închisoare. Iar cum majoritatea deţinuţilor vor trebui, la un moment dat, să se reintegreze în societate, închisoarea imită pe cât posibil lumea de „afară”. La Halden, celulele deţinuţilor sunt dotate cu băi proprii, cu gresie şi faianţă, mini-frigidere şi televizoare cu ecran plat, acestea din urmă fiind alese pentru a-i împiedica pe deţinuţi să ascundă droguri sau alte mărfuri de contrabandă. În plus, nicio fereastră nu are gratii la Halden.

La fiecare 10 sau 12 celule există câte o bucătărie şi un living, unde deţinuţii îşi prepară singuri mesele şi se relaxează după o zi de muncă. 

În bucătărie, deţinuţii pot învăţa noţiuni de bază ale nutriţiei şi gătitului şi chiar să urmeze cursuri care, după eliberare, le vor permite să-şi formeze o carieră în domeniu.

Programul deţinuţilor se desfăşoară între orele 8.00 şi 20.00. Pe lângă muncile din închisoare, deţinuţii au posibilitatea să-şi cultive hobby-urile vechi sau noi, totul făcând parte din strategia de securitate care se ghidează după principiul că un deţinut ocupat nu va avea suficient timp să intre în conflict cu gardienii sau cu alţi „colegi”. Penitenciarul Halden are o sală de sport dotată cu coşuri de baschet şi cu un perete de alpinism, dar şi piste de jogging şi un teren de fotbal.

La Halden există şi un studio de înregistrări cu un mixer profesional, unde profesorii de muzică din penitenciar – care vorbesc despre deţinuţi ca despre „elevi” – îi învaţă să cânte la pian, chitară, instrumente de percuţie şi altele.

În curtea închisorii au fost plantaţi mai mulţi pomi, din diferite raţiuni. Una este aceea de a masca zidul înalt care îi desparte pe deţinuţi de lumea de afară, iar o alta este faptul că astfel ei pot vedea fiecare anotimp în parte. În „pădurea” din curtea închisorii au fost amplasate bănci de lemn şi mese de şah din piatră.

Atmosfera din interiorul închisorii este una foarte plăcută, uşile cu gratii ale celulelor şi pereţii gri fiind înlocuiţi cu culori vii. Un decorator angajat de închisoare a folosit 18 culori pentru a crea senzaţia de varietate şi pentru a stimula diferite stări de spirit. Dacă în celule pereţii sunt verzi, culoare despre care se spune că induce o stare de calm, în bibliotecă sau în spaţiile de lucru aceştia sunt coloraţi cu un portocaliu energic. Totodată, închisoarea are şi o casă de oaspeţi cu două dormitoare, unde deţinuţii pot, periodic, să-şi primească în vizită familiile, dar şi cu o cameră conjugală zugrăvită în roşu.

Gardienii de la Halden sunt şi ei special antrenaţi. Ei nu poartă niciodată arme, pentru a nu-i timora pe deţinuţi, iar în fişa postului lor scrie că trebuie să motiveze condamnaţi şi să-i ajute pe cât posibil să se reabiliteze, să înţeleagă rostul detenţiei. Aşa se face că deseori gardienii mănâncă sau fac sport cot la cot cu deţinuţii. Mai mult, jumătate dintre gardieni sunt femei, ceea ce, spun autorităţile, reduce tensiunea şi încurajează un comportament bun.

Deţinuţii norvegieni nu îşi pierd şi dreptul la îngrijiri medicale odată cu libertatea. Penitenciarul este dotat cu un spital şi un cabinet stomatologic utilate ca la carte, în care lucrează medici din localitate.

La Halden, cei încarceraţi primesc periodic chestionare privind calitatea condiţiilor de detenţie şi în care îşi pot exprima opinia privind îmbunătăţirea acestora.