„Habemus austeritas”: Reuniunea CoE, între creşterea economică şi protestele celor sărăciţi de criză

Reuniunea Consiliului European pe tema relansării creşterii economice şi combaterii şomajului a început joi seară, la Bruxelles, pe fondul manifestaţiilor împotriva austerităţii.

14 mart. 2013, 19:30
„Habemus austeritas”: Reuniunea CoE, între creşterea economică şi protestele celor sărăciţi de criză

Cei 27 de şefi de state şi de guvern s-au reunit la ora 17.30 (18.30, ora României). Ei vor discuta despre flexibilitatea necesară pentru stabilizarea balanţelor bugetare şi despre măsuri pentru relansarea creşterii economice şi crearea de locuri de muncă.

Zeci de activişti care protestau faţă de capitaliştii care îi sărăcesc pe cei care muncesc pentru ei au fost reţinuţi joi după ce au păstruns într-o clădire a Comisiei Europene, la Bruxelles.

La manifestaţie au participat aproximativ 15.000 de persoane, potrivit organizatorilor.  Câteva mii de persoane venite din mai multe ţări ale Uniunii Europene au denunţat politicile de austeritate chiar înainte de începerea unui summit european consacrat „relansării”, a constatat un jurnalist al AFP, informează Mediafax.

Manifestaţii au venit din Belgia, Germania, Franţa, Marea Britanie sau Polonia în parcul Cinquantenaire, la câteva sute de metri de clădirea Consiliului European, unde are loc summitul celor 27 de şefi de stat şi de guvern, joi şi vineri, au estimat sindicaliştii.

În Europa, „Habemus austeritas!”, a denunţat Anne Demelenne, secretarul general al federaţiei sindicale belgiene FGTB, făcând aluzie la expresia prin care s-a anunţat alegerea papei, miercuri. „Suntem aici pentru a avertiza Consiliul European. La fiecare summit, lucrătorii sunt cei care sunt în pericol”, a adăugat ea, în cadrul unui discurs.

Organizată de Confederaţia europeană a sindicatelor (CES), formată din 85 de organizaţii din 36 de ţări, manifestaţia a reunit în special belgieni. Manifestanţii nu s-au putut apropia de clădirea Consiliului European, păzită de forţele de ordine. Cei 27 de şefi de stat şi de guvern se vor reuni începând cu ora 16.00 GMT (18.00 ora României).

„Reformele structurale nu fac decât să pună presiune asupra persoanelor care au plătit deja efectele crizei”, a avertizat secretarul general al CES, Bernadette Segol, în cursul unei întâlniri cu Herman Van Rompuy şi Jose Manuel Barroso, preşedinţii Consiliului şi Comisiei Europene.