Guvernul îi răspunde lui Băsescu în privinţa somajului în România: S-a redus cu 56.000 de persoane

Cabinetul Ponta susţine că şomajul din România a scăzut în primul semestru al anului cu 56000 de persoane, precizând că în luna iulie numărul salariaţilor era cu 70000 mai mare decât în decembrie 2012. Precizarea Guvernului vine după ce preşedintele Băsescu a avertizat că şomajul a crescut la 7,6% în iunie şi cu 29.000 de şomeri în iulie, iar investiţiile străine directe au scăzut cu 19,4% în prima jumătate a anului.

RomaniaTV.net
27 aug. 2013, 17:18
Guvernul îi răspunde lui Băsescu în privinţa somajului în România: S-a redus cu 56.000 de persoane

În primul semestru al anului 2013, au intrat în şomaj 333.000 persoane şi au ieşit din şomaj 389.000 persoane, drept urmare, transmite cabinetul Ponta, şomajul s-a redus cu 56000 de persoane.

In luna iunie 2013, fata de decembrie 2012, a crescut numarul salariatilor cu 70600 mii persoane. Au incetat activitatea 22,600 persoane, ponderea cea mai mare fiind in industria energetica (5500 de persoane), intermedieri financiare si asigurari (3500 de persoane),industria metalurgica (2000 de persoane), substante chimice (1100 de persoane). Pe de alta parte, AU INCEPUT ACTIVITATEA 93200 de PERSOANE, cei mai multi angajati noi fiind in activitati de servicii suport (21600 de persoane), constructii (11300 de persoane), agricultura (9500 de persoane), hoteluri si restaurante (9400 de persoane), industria alimentara (28000 de persoane)„, precizează Guvernul prin intermediul unui comunicat.

Potrivit sursei citate, cauza creşterii şomajului nu ar fi ridicarea pragului salariului minim, ci ar reprezenta „un fenomen specific perioadelor de reluare a creşterii economice”.  

Faptul ca principalele sectoare in care s-a redus numarul salariatilor sunt sectoare cu salariu de ramura peste salariul mediu pe economie ARATA CA NU A EXISTAT O INFLUENTA NEGATIVA A POLITICII DE CRESTERE SUBSTANTIALA A SALARIULUI MINIM. Somajul BIM (Biroul International al Muncii) a crescut in semestrul I cu 58000 de persoane, DAR ACEASTA SE DATOREAZA FAPTULUI CA UN NUMAR IN CRESTERE DE PERSOANE INACTIVE (ELEVI, STUDENTI) AU INCEPUT SA ISI CAUTELOC DE MUNCA (dar nu prin ANOFM). Acest fenomen este specific perioadelor de reluare a cresterii economice, cand nivelul increderii populatiei in economie creste si apar perspective reale de angajare”, se mai arată în comunicatul emis de Guvern.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că trage un semnal de alarmă către Guvern legat de faptul că şomajul a crescut la 7,6% în iunie şi cu 29.000 de şomeri în iulie, iar investiţiile străine directe au scăzut cu 19,4% în prima jumătate a anului.

Şomajul este în creştere. Românii sunt tot mai mult preocupaţi de siguranţa locului de muncă şi tot mai mulţi se întreabă dacă îşi pierd sau nu locul de muncă. Când acest Guvern a preluat guvernarea, şondajul în România conform ESA era de 6,7%. În luna iunie, tot conform măsurătorilor în sistem ESA, şomajul în România ajunsese la 7,6%. Deci creştere economică generată de la exporturi de la Dacia, Lufkin sau alte companii nu înseamnă şi creştere a locurilor de muncă, iar acesta este un efect al amputărilor investiţiilor din bugetul de stat. Crearea de locuri de muncă este esenţială. Relansarea investiţiilor din bani europeni şi de la bugetul de stat trebuie să fie o prioritate majoră a Guvernului. Nu se poate să priveşti o creştere cu 29.000 de persoane a şomajului în perioadă de vară, când foarte multe locuri de muncă sunt în zona serviciilor sezoniere. Ar fi fost de aşteptat o scădere a şomajului, măcar pe perioada verii„, a spus Băsescu, într-o declaraţie la Palatul Cotroceni.

El a adăugat că şomajul ar putea ajunge la 8%, prag ce nu a fost atins nici atunci când criza economică a fost la nivelul maxim.