Guvernul şterge datoriile CFR Marfă, pentru privatizare

Datoriile fiscale ale CFR Marfă vor fi stinse de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) prin conversie în acţiuni, inclusiv obligaţiile de plată, în cuantum de 127,4 milioane lei, pe care operatorul feroviar de marfă le va prelua de la CFR SA. Schema a fost aprobată, miercuri, de Guvern.

RomaniaTV.net
12 iun. 2013, 16:17
Guvernul şterge datoriile CFR Marfă, pentru privatizare

Guvernul a precizat că această operaţiune, aprobată prin ordonanţă de urgenţă, urmărește „o echilibrare economico-financiară” a CFR Marfă în vederea creșterii atractivității la privatizare, iar caracterul de urgență al ordonanţei este generat de necesitatea de a îndeplini obiectivele asumate prin înțelegerile cu Fondul Monetar Internaţional, potrivit Mediafax.

În baza ordonanţei, CFR Marfă va prelua datoria în cuantum de 127,4 milioane lei pe care CFR SA o are de achitat către ANAF. Ca urmare a preluării datoriei, ANAF va descărca CFR SA de această plată, iar datoria CFR Marfă faţă de CFR SA va fi astfel stinsă parţial.

Datoria pe care compania CFR Marfă trebuie să o achite către CFR SA va fi astfel stinsă parţial, în limita a 127,4 milioane lei.

În acelaşi timp, însă, toate datoriile principale şi penalităţile acumulate de CFR Marfă vor fi la rândul lor stinse, prin conversie în acţiuni.

În strategia de privatizare a CFR Marfă, Guvernul a luat de altfel în considerare vânzarea inclusiv a pachetului de acţiuni care va fi deţinut de stat în urma „conversiei creanţelor statului în acţiuni”.

Sursele guvernamentale au declarat, în luna aprilie, că CFR Marfă va prelua datorii bugetare de 606 milioane lei de la CFR SA, prin compensarea unei părţi din sumele pe care operatorul feroviar de marfă le are la compania de infrastructură, iar creanţele bugetare vor fi convertite în acţiuni, astfel că veniturile din privatizarea transportatorului feroviar de marfă vor intra la buget.

Potrivit strategiei de privatizare a CFR Marfă, aprobată de Guvern în luna februarie, CFR Marfă înregistra datorii totale de 1,8 miliarde lei, dintre care circa 600 milioane lei la buget şi 600 milioane lei către CFR Infrastructură, restul reprezentând penalităţi de întârziere şi restanţe către furnizori privaţi.

Ministerul Transporturilor a reluat privatizarea CFR Marfă şi a relaxat unele condiţii impuse ofertanţilor, nivelul cifrei de afaceri solicitat fiind redus de cinci ori, de la 100 milioane euro la 20 milioane euro, însă nu a modificat preţul de pornire, de 180 milioane euro, sau termenul de desemnare a câştigătorului.

Privatizarea CFR Marfă va continua doar cu Grup Feroviar Român şi asocierea Transferoviar Grup – Donau Finanz, în condiţiile în care plicul depus de americanii de la OmniTRAX nu conţinea oferta preliminară şi neangajantă.

Procedura presupune vânzarea a 51% din acţiunile companiei. Licitaţia pentru privatizarea companiei porneşte de la 180 milioane de euro.

Privatizarea CFR Marfă reprezintă o precondiţie solicitată de experţii Fondului Monetar Internaţional pentru ca ultima evaluare a acordului început în 2011 să intre în Consiliul Director al instituţiei internaţionale.