Guvernul reacţionează la îngrijorările Germaniei: Statul de drept nu este afectat

Guvernul transmite asigurări ferme şi fundamentate că în România buna funcţionare a statului de drept nu este afectată în niciun fel de disputele politice, respingând în acelaşi timp campania de denigrare a ţării dusă de preşedintele Traian Băsescu şi PDL, se arată într-un comunicat al Executivului.

RomaniaTV.net
09 iul. 2012, 16:37
Guvernul reacţionează la îngrijorările Germaniei: Statul de drept nu este afectat

Comunicatul prezintă declaraţia premierului Victor Ponta în legătură cu afirmaţiile cancelarului german Angela Merkel, care apreciază ca „inacceptabilă” procedura de destituire din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, considerând că sunt încălcate princiipiile statului de drept.

„Guvernul României transmite asigurări ferme şi fundamentate că în România buna funcţionare a statului de drept nu este afectată în niciun fel de disputele politice. Evoluţiile politice ale ultimelor săptămâni se încadrează în limitele Constituţiei, ale legilor româneşti şi ale reglementărilor europene. Niciunei instituţii democratice nu i-a fost atinsă independenţa. Sistemul de justiţie nu a fost şi nu va fi vizat de niciun fel de măsură sau influenţă politică din sfera guvernamentală”, susţine Guvernul în comunicat.

Sursa citată reia totodată angajamentul Executivului de a respecta obligaţiile României din acordurile cu Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi Comisia Europeană, precum şi din Mecanismul pentru Cooperare şi Verificare şi de a lua toate măsurilor necesare pentru a garanta în România o justiţie independentă şi eficientă, la standarde comunitare.

„Vrem să îi asigurăm pe toţi partenerii noştri europeni de tenacitatea şi determinarea cu care împărtăşim valorile democraţiei şi ale statului de drept. Vom continua dialogul şi cooperarea pentru asigurarea unui climat de stabilitate şi de încredere în economia românească. În acelaşi timp, respingem cu fermitate campania de denigrare a României dusă de preşedintele Traian Băsescu şi PDL, campanie nefundamentată şi care aduce atingere intereselor României prin crearea unei imagini false cu privire la democraţia românească. Cetăţenii români vor avea ocazia, la referendumul naţional desfăşurat pe 29 iulie, să decidă, în mod perfect democratic şi constituţional, în privinţa preşedintelui României şi considerăm, în spiritul valorilor democratice pe care le împărtăşim, că vocea lor trebuie să fie respectată”, se mai arată în comunicat.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului german, Steffen Seibert, a anunţat anterior că Angela Merkel, cancelarul german, a discutat, luni, la telefon cu preşedintele român Traian Băsescu, iar acesta i-a confirmat motivele îngrijorării.

Cancelarul a subliniat că va sprijini Uniunea Europeană, dacă va fi cazul, să „tragă concluziile necesare” privind România.

Ambasada Germaniei la Bucureşti informa, joi, 5 iulie, că Guvernul de la Berlin urmăreşte „cu atenţie” evoluţiile din politica internă a României.

Premierul Victor Ponta a declarat, săptămâna trecută, după votul din Parlament pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, că va avea o serie de vizite în mai multe capitale europene şi la Bruxelles pentru a explica situaţia din România.