Guvernul îşi va asuma răspunderea pe Legea despăgubirilor săptămâna viitoare

Prim-ministrul Victor Ponta a declarat că săptămâna viitoare va merge în faţa Parlamentului pentru a-şi asuma răspunderea pentru Legea privind despăgubirile pentru proprietăţile naţionalizate. Data exactă depinde va fi decisă de către Birourile Permanente reunite ale Legislativului.

09 apr. 2013, 15:53
Guvernul îşi va asuma răspunderea pe Legea despăgubirilor săptămâna viitoare

Graficul asumării a fost convenit în întâlnirea de marţi a liderilor USL. „Mâine forma aprobată şi agreată cu Consiliul Europei şi cu CEDO va fi fi adoptată în şedinţa de Guvern urmând ca apoi să fie trimisă la Parlament”, a declarat Victor Ponta.

„Dacă Birourile Permanente stabilesc calendarul uzual, probabil săptămâna viitoare mă voi prezenta în faţa Parlamentului pentru angajarea răspunderii Guvernului”, a estimat Victor Ponta.

Premierul a anunţat, luni, că Guvernul a ajuns la o formă finală a legii împreună cu experţii CEDO. Totodată, Ponta a anunţat că cei care au cumpărat drepturi litigioase asupra unor proprietăţi naţionalizate de către regimul comunist vor trebui să plătească un impozit de 85% asupra veniturilor astfel realizate.

Premierul Victor Ponta, copreşedinte al USL, a anunţat, pe 4 martie, că Executivul îşi va asuma răspunderea în Parlament pe Legea privind restituirea proprietăţilor. Şeful Executivului a precizat că abia aşteaptă o moţiune de cenzură din partea opoziţiei. ”Voi merge în faţa Parlamentului, voi angaja răspunderea Guvernului pentru soluţionarea acestei probleme care există sigur de 20 de ani, dar care în special după anul 2005 a necesitat o soluţionare în condiţiile în care avem mii de cauze pe rolul Curţii Europene a Drepturilor Omului şi în condiţiile în care trebuie, odată pentru totdeauna, reglementat modul de acordare şi perioada de acordare a despăgubirilor”, a spus Victor Ponta, la finalul şedinţei USL.

El a amintit faptul că ultima lege în ceea ce priveşte despăgubirile a fost adoptată prin angajarea răspunderii de către alianţa PNL-PD.

„Dacă cei de la PDL nu sunt de acord cu soluţia pe care noi o propunem, trebuie să vină să spună că au ei opt miliarde de euro pe care să-i dea înapoi mâine”, a afirmat Ponta.

Premierul a precizat că abia aşteaptă o moţiune de cenzură din partea opoziţiei în ceea ce priveşte angajarea răspunderii pe legea ce va viza despăgubirile.

„Tot sunt ei cei mai de dreapta acum, toţi comuniştii şi securiştii sunt cei mai de dreapta acum la PDL. Deci dacă tot sunt de dreapta, să vină să facă moţiune de cenzură să nu dăm oamenilor banii şi să ne condamne CEDO la opt miliarde de euro, de abia aştept”, a mai afirmat Ponta.

Ministrul Liviu Voinea a anunţat încă din ianuarie că Guvernul va recurge la această procedură pentru a trece legea prin Parlament.

„Până în luna aprilie, Guvernul îşi va asuma răspunderea pe o lege privind regimul juridic al restituirii proprietăţilor”, a anunţat, atunci, Liviu Voinea.

El a precizat că, pentru despăgubirea foştilor proprietari, în proiectul de buget pe acest an sunt prevăzute doar sumele aferente unor hotărâri judecătoreşti definitive şi executorii, de aproximativ 500 milioane lei.

Conform datelor prezentate recent de Guvern, România a achitat deja despăgubiri pentru terenuri și construcții naționalizate în cuantum total de 5 miliarde euro şi mai există solicitări de plată pentru încă 8 miliarde euro.