Guvernul burduşeşte primăriile PDL. Banii pentru deszăpezire, alocaţi pe criterii politice

Guvernul a alocat primăriilor PDL cei mai mulţi bani pentru cheltuielile cu operaţiunile de deszăpezire efectuate în ultimele săptămâni, în condiţiile în care unele dintre primăriile PSD, mai numeroase pe lista avizată de Executiv, au primit şi sume individuale cuprinse între 2.000 lei şi 5.000 lei, informează Mediafax.

RomaniaTV.net
24 feb. 2012, 14:17
Guvernul burduşeşte primăriile PDL. Banii pentru deszăpezire, alocaţi pe criterii politice

Majoritatea banilor au fost alocaţi, prin hotărâre, din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului, inclus în bugetul de stat, pentru puţin peste 200 de primării PDL, care au primit astfel mai mult de 4,55 milioane lei.

Pe lista beneficiarilor au fost incluse şi circa 240 de primării PSD, dar fondurile transferate acestora nu au depăşit alocările pentru PDL, cifrându-se la aproximativ 4,4 milioane lei, multe dintre unităţi primind sume cuprinse între 2.000 lei şi 5.000 lei.

Banii au mai fost repartizaţi către 159 primării PNL (care au primit 2,8 milioane lei) şi unităţi administrative conduse de alte formaţiuni.

Guvernul Ungureanu continuă astfel o practică a Executivului Boc, când cei mai mulţi bani din buget, reprezentând de regulă sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale, erau acordaţi preponderent către primăriile PDL. De aproape fiecare dată însă, Guvernul a susţinut că fondurile nu au fost alocate pe criterii politice, ci în funcţie de stadiul investiţiilor în derulare.

La sfârşitul anului trecut, premierul de atunci Emil Boc, preşedintele PDL, justifica alocarea fondurilor guvernamentale către primăriile conduse de PDL prin faptul că aceste primării nu primesc bani de la consiliile judeţene, conduse de PSD şi PNL, şi sunt obligate practic să solicite sprijinul Guvernului.

Senatorul PSD Dan Şova a acuzat, vineri, Guvernul că a alocat prin această hotărâre o sumă mult prea mică pentru deszăpezire în comparaţie cu solicitările autorităţilor din judeţele afectate, iar fondurile au fost alocate pe criterii politice.

Anterior, PSD a anunţat că preşedintele Consiliului Judeţean Bacău va ataca, în parte, în contencios administrativ această hotărâre de guvern prin care, în judeţul Bacău, au fost alocate sume de bani pentru deszăpeziri numai comunelor PDL şi UNPR.

Chiar şi preşedintele PDL Buzău, deputatul Cezar Preda, a criticat, joi, modul în care Guvernul a alocat judeţului Buzău ajutorul pentru deszăpezire, acuzaţiile vizându-i pe ministrul Administraţiei şi Internelor, Gabriel Berca, şi pe purtătorul de cuvânt al Executivului.

Liderul democrat-liberal s-a arătat extrem de nemulţumit faţă de modul în care au fost împărţiţi banii de către Guvern celor 15 judeţe afectate de viscol şi ninsori, precizând că „nu este corect” să se spună că Executivul a alocat câţi bani au cerut prefecţii, în condiţiile în care solicitarea de la Buzău a fost pentru o sumă de aproape zece ori mai mare decât cea repartizată.

Deputatul de Buzău a adăugat că sunt judeţe care au primit bani din fondul de intervenţie al Guvernului fără a se confrunta cu calamităţi naturale, aşa cum s-a întâmplat în judeţele Buzău şi Vrancea.