Guvernul reduce CAS cu două procente din 2014

Contribuţiile sociale vor fi reduse cu 2% de anul viitor, informează România TV. Iniţiativa Guvernului se referă la contribuţiile sociale pentru angajator, care vor fi reduse treptat cu cinci procente până în 2016. Şi asta nu e tot. Şi TVA va fi redus anul viitor, dacă vor fi rezultate pozitive în urma scăderii acestei taxe la pâine, în această vară.

RomaniaTV.net
28 mai 2013, 06:55
Guvernul reduce CAS cu două procente din 2014

Reducerea CAS cu două procente se va face din 2014. Georgian Ghervasie, consilierul pentru promovare economică al premierului Victor Ponta, a precizat că această scădere este posibilă din 2014, în funcţie de studiul de impact ce va fi făcut de Ministerul Finanţelor.

„Este această discuţie şi dorinţă de a încerca o reducere, poate cu anul 2014, cu două procente a CAS, sigur aici Ministerul Finanţelor Publice va da un răspuns cu privire la studiul de impact, pentru că aşa cum e posibil din punct de vedere scriptic să fie o idee bună reducerea aceasta de 2%, trebuie să vedem şi realitatea ce ne spune, cu speranţa că se produc colectări mai mari şi se creează noi locuri de muncă, că până la urmă aceasta este dorinţa. Practic, prin reducerea CAS să încurajăm ceea ce înseamnă permanentizarea unui loc de muncă. E o discuţie complexă, nu este simplu, sigur că specialiştii se gândesc la acest lucru şi la multe altele din punct de vedere al politicilor fiscale, a taxelor directe şi indirecte. Trebuie, într-un fel sau altul, să ne punem de acord cu organismele internaţionale, pentru că trebuie să rămânem în plaja aceasta a deficitului bugetar”, a spus consilierul pentru promovarea mediului de afaceri al premierului Ponta.

Ionel Blănculescu, consilierul premierului Victor Ponta pe probleme economice, a declarat la România TV că TVA va fi redus anul viitor dacă scăderea acestei taxe la pâine va avea rezultate pozitive.

Premierul Victor Ponta a explicat marţi că decizia privind reducerea CAS pentru angajator va fi adoptată în toamnă, când va fi stabilit bugetul atât pe 2014, cât şi pe 2015 şi 2016, pe baza rezultatelor economice din primele două trimestre şi a previziunilor pentru trimestrul trei al acestui an.

„În toamnă, în baza rezultatelor din primele două trimestre şi a previziunilor pentru trimestrul trei, începem să construim proiectul de buget pentru 2014. Mai mult, sper să putem trece în Constituţie, la revizuire – pentru că acum se prevede foarte clar că bugetul este anual – noţiunea de buget multianual, şi pe baza unor date foarte concrete în toamnă vom şti exact cum construim bugetele pentru 2014, 2015 şi 2016. Intenţia şi angajamentul nostru, ca şi convingerea că este un lucru foarte bun, merge în primul rând spre reducerea contribuţiilor de asigurări sociale la angajator”, a spus Ponta

Premierul declara în martie că reducerea CAS va fi aplicată în funcţie de încasările de la buget.

„Este (n.r. micşorarea CAS) în programul de guvernare al Uniunii Social Liberale (USL). Aceste obiective sunt reducerea contribuţiilor de asigurări sociale şi a TVA. Anul acesta nu se pune problema până la sfârşitul anului. În funcţie de cum evoluează economia şi cum evoluează încasările la buget putem să luăm deciziile”, a spus Ponta.