Guvern: Nu am cerut convocarea DE URGENŢĂ a CSAT. Este o forţare

Guvernul a dat, vineri dimineaţă, un comunicat prin care răspunde convocării de urgenţă a CSAT de către preşedintele Traian Băsescu, pe tema privatizării CFR Marfă.

RomaniaTV.net
02 aug. 2013, 05:49
Guvern: Nu am cerut convocarea DE URGENŢĂ a CSAT. Este o forţare

Preşedintele Traian Băsescu a convocat pentru vineri, la ora 11.00, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, cu privire la Hotărârea de Guvern nr. 526 din 24 iulie 2013 pentru aprobarea condiţiilor principale ale contractului de vânzare de acţiuni între stat, prin Ministerul Transporturilor, în calitate de vânzător, şi Societatea Comercială Grup Feroviar Român S.A., în calitate de cumpărător, având ca obiect transferul dreptului de proprietate asupra unui pachet de acţiuni, reprezentând 51% din capitalul social al Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă „C.F.R. Marfă” – S.A.

În punctul de vedere dat publicităţii de Guvernul României se arată că „discutarea în CSAT a subiectului nu trebuie să aibă drept scop sau consecinţă pasarea responsabilităţii între instituţiile statului, ci eventuala evidenţiere a unor informaţii noi, care pot pune la îndoială viabilitatea procesului de privatizare a CFR Marfă, sau care pot elimina dubiile ridicate în ultima perioadă”, întrucât fără o astfel de clarificare, procesul de privatizare nu poate fi continuat.

Totodată, în comunicatul Biroului de presă al Guvernului convocarea „de urgenţă” a CSAT în această problemă este calificată drept „o forţare”, cunoscut fiind faptul că hotărârile în cadrul Consiliului se iau cu unanimitate de voturi a celor prezenţi, în condiţiile îndeplinirii cvorumului, ceea ce nu ar fi posibil în cazul participării la şedinţă a cuiva fără drept de vot.

De asemenea, în comunicat se menţionează că Guvernul nu a cerut convocarea „de urgenţă” a CSAT, ci a solicitat preşedintelui să dispună includerea pe ordinea de zi a proximei şedinţe a Consiliului a proiectului de HG amintit anterior.

Președintele României, Traian Băsescu, a decis convocarea de urgenţă a CSAT, vineri, cu privire la privatizarea CFR Marfă. În anunţul privind şedinţa CSAT se precizează că, în cazul în care premierul Victor Ponta nu va putea fi prezent la şedinţa CSAT, este invitat, fără drept de vot, viceprim-ministru Gabriel Oprea.