Gulagul secret unde deţinuţii mor de foame, se ucid cu pietre, iar femeile sunt violate de gardieni

Incursiunea virtuală controversată a directorului executiv al Google, Eric Schmidt, la începutul acestei luni, în Coreea de Nord prin intermediul Google Earth, a scos la iveală realităţi cumplite, şocante din ţara comunistă considerată a fi una dintre cele mai secretoase din lume.

24 ian. 2013, 11:50

Călătoria virtuală a lui Erich Schmidt în ţara dinastiei totalitariste Kim (Kim Ir-Sen, Kim Jong-Il şi, în prezent, Kim Jong-Un) a vizat acele închisori secrete despre care se ştie numai din auzite şi unde, potrivit informaţiilor provenite de la grupurile de activişti pentru drepturile omului, ar exista aproximativ 250.000 de prizonieri politici.

Despre aceşti oameni care au supărat regimul dictatorial de la Phenian s-a aflat că sunt ţinuţi în regim de înfometare şi de muncă forţată în zeci de închisori secrete din Coreea de Nord, potrivit unuia dintre blogurile care au abordat subiectul, „One Fee Korea”, administrat de un avocat din Washington, militant pentru drepturile omului în Coreea de Nord, Joshua Stanton, scrie Huffington Post.

Dintre toate aceste lagăre de deţinuţi politici unul este, de departe, cel mai atroce: „Lagărul 22” (Camp 22), care apare şi pe Google Maps, în imaginile obţinute prin satelit. Aici se spune că se află până la 50.000 de bărbaţi, femei şi copii şi că este un loc unde prizonierii sunt forţaţi să se ucidă între ei cu pietre, femeile sunt violate sistematic de către gardieni, iar copiii sunt subnutriţi, fiind lăsaţi să moară de foame. Se crede că până la 2.000 de deţinuţi, din toate categoriile, mor aici de foame în fiecare an, majoritatea fiind copii.

De trei generaţii

Multe dintre familiile nord-coreene care au ajuns în închisorile secrete sunt la a treia generaţie în lagăr,  născându-se şi murind între zidurile închisorii.

Stanton a descoperit întâmplător o altă închisoare, în 2007, „Lagărul 16”, folosind Google Earth. În acest complex mare, masiv, s-ar afla aproximativ 10.000 de femei, bărbaţi şi copii.

ONG-ul american numit Comitetul pentru Drepturile Omului din Coreea de Nord a făcut dezvăluiri despre aceste închisori în 2003, într-o carte intitulată „The Hidden Gulag” („Gulagul ascuns”), a cărei versiune actualizată a fost publicată în 2012.

Într-unul dintre capitolele acestei cărţi se evidenţia importanţa şi, totodată, contribuţia Google Earth în descoperirea lagărelor secrete din statul nord-coreean. „Îmbunătăţirea dramatică a imaginilor prin satelit, tehnologie accesibilă prin Google Earth, le-a permis unora dintre foştii deţinuţi nord-coreeni (care au reuşit să iasă vii din aceste închisori, n.r.) să identifice fostele barăci şi clădiri unde au fost ţinuţi, terenurile pentru execuţii şi alte locuri din lagăr„, se arată în cartea actualizată.

Erich Smith a făcut o vizită în Coreea de Nord, împreună cu o delegaţie din care a făcut parte şi fiica sa, Sophie. Din această vizită, ea a tras concluzia că „nord-coreenii sunt ostiatici” în propria lor ţară, aşa cum s-a exprimat când s-a întors în America.