GREVĂ spontană la CFR Călători. 138 de trenuri, oprite în staţii. ÎNTÂRZIERILE vor fi foarte mari

Greva spontană declanşată de lucrătorii de la CFR Călători şi care a durat până la ora 9.00 i-a luat prin surprindere pe pasagerii trenurilor aflate în circulaţie sau care aşteptau pe peroanele gărilor. În cele două ore de protest, un număr de 138 de trenuri nu au mai plecat din staţii sau au fost oprite în staţii intermediare şi au avut întârzieri totale de 10.468 de minute. Potrivit CFR, aceste trenuri vor ajunge la destinaţii cu întârzieri foarte mari.

RomaniaTV.net
16 ian. 2013, 06:36
GREVĂ spontană la CFR Călători. 138 de trenuri, oprite în staţii. ÎNTÂRZIERILE vor fi foarte mari

Zeci de trenuri au fost oprite în staţii, miercuri dimineaţă, din cauza grevei spontane declanşate de angajaţii CFR Călători. Ca urmare a opririi lucrului între orele 7.00 şi 9.00, trenurile au afişate întârzieri care depăşesc 120 de minute, cât a durat greva.

Reprezentanţii Companiei Naţionale de Căi Ferate „CFR” au precizat, într-un comunicat de presă, că între orele 7.00 şi 9.00, în urma protestului declanşat de angajaţi, a fost afectată circulaţia a 138 de trenuri care erau înscrise în grafic pe raza regionalelor Bucureşti, Craiova, Cluj, Iaşi, Galaţi şi Constanţa.

În cele două ore, 138 de trenuri nu au fost expediate din staţii sau au fost oprite în staţiile intermediare, acestea urmând să ajungă la destinaţie cu întârzieri foarte mari.

În urma protestului declanşat în intervalul orar 7.00-9.00, circulaţia a 138 de trenuri aflate în grafic pe raza regionalelor Bucureşti, Craiova, Cluj, Iaşi, Galaţi şi Constanţa au înregistrat întârzieri totale de 10.468 de minute„, a precizat sursa citată.

Pe perioada încetării activităţii, niciun tren nu a fost oprit pe traseu, ci doar în staţii, au mai arătat reprezentanţii Companiei Naţionale de Căi Ferate „CFR” .

Anterior, ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, declarase că 137 de trenuri erau afectate, la ora 8.00, de greva spontană, dintre care 42 pe Regionala Cluj, 21 pe Regionala Craiova, 47 pe Regionala Bucureşti, 16 pe Regionala Constanţa, opt pe Regionala Galaţi şi trei pe Regionala Iaşi.

Fenechiu a precizat că protestul spontan a fost declanşat de angajaţii din CFR Călători şi CFR Infrastructură, din cauza întârzierii cu o zi a plăţii integrale a salariilor pe decembrie. Ministrul Transporturilor a mai spus că miercuri dimineaţă a convocat directorii CFR Călători şi CFR Infractructură şi reprezentanţii ministerului din Departamentul Contabilitate, Direcţia financiar-contabilă, iar unii au venit cu explicaţii.

Fenechiu a adăugat că nu a vrut să asculte nicio explicaţie, precizând că miercuri aşteaptă plata salariilor. Ministrul a mai spus că după ce vor fi plătite salariile angajaţilor, va face o analiză şi cei vinovaţi vor plăti.

CFR a informat miercuri dimineaţă, printr-un comunicat de presă, că un număr de 89 de trenuri nu au plecat din staţii din cauza grevei spontane a angajaţilor din şase regionale (Bucureşti, Craiova, Cluj, Iaşi, Galaţi şi Constanţa). Compania arată în documentul citat că niciun tren nu a fost oprit în câmp.

„În mai multe locuri de pe reţeaua feroviară, angajaţii au întrerupt spontan lucrul. Asta se referă la toate cele opt regionale şi sucursale de transport feroviar de pasageri şi de infrastructură. Administraţia companiei a început demersurile, o să ia legătura cu reprezentanţii celor care au întrerupt lucrul pentru a încerca o mediere şi a găsi o formulă cât mai rapidă de soluţionare a problemelor. Până la 15 ianuarie au fost plătite aproximativ 70 la sută din salariile aferente lunii decembrie, urmând ca azi şi mâine să se plăteascîă şi diferenţele atât pentru compania de pasageri, cât şi pentru cea de infrastructură”, a declarat Alina Predescu, purtător de cuvânt CFR Călători, la România TV.