GREVĂ la Fisc. Sute de angajaţi au ieşit în stradă din cauza regionalizării VIDEO

Sute de Angajaţi ai Fiscului au ieşit, luni, în stradă, la Timişoara, nemulţumiţi din cauză că, în urma reorganizării administrativ-teritoriale care urmează să aibă loc în România, direcţia fiscală pentru regiunea de Vest ar urma să fie mutată de la Timişoara la Deva.

RomaniaTV.net
22 iul. 2013, 06:19
GREVĂ la Fisc. Sute de angajaţi au ieşit în stradă din cauza regionalizării VIDEO

Sute de funcţionari de la Fiscul din Timişoara au ieşit, luni, în stradă, nemulţumiţi din cauză că şi-ar putea pierde slujbele în urma regionalizării. La ora 8.00, angajaţii au închis ghişeele şi au ieşit în parcarea din faţa instituţiei, unde şi-au strigat nemulţumirea şi au agitat mai multe pancarte şi bannere.

Angajaţii ANAF sunt nemulţumiţi pentru că Direcţia Regională a Finanţelor Publice pentru regiunea de Vest ar putea fi mutată la Deva. Oamenii spun că decizia de mutare nu este legală şi este nejustificată. Mai mult, ei cred că la mijloc ar fi vorbe de negocieri între partidele politice şi că sunt interese de ordin politic.

„Vom protesta zilnic, între orele 8.00 şi 11.00, timp de trei zile. Dacă nici după acest semnal pe care-l transmitem Guvernului nu se va reveni asupra deciziei, vom vedea ce alte forme va îmbrăca protestul nostru”, a declarat liderul sindicatului FinTim Sed Lex Timiş, Adrian Găvruţă.

Şi primarul din Timişoara se declară împotriva acestei mutări, pentru că, spune edilul, Timişoara este un oraş mai bine dezvoltat decât Deva, este în creştere şi are mai multe spaţii pentru birouri.

Nici fostul ministrul al Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu nu este de acord cu această mutare. „Mă surprinde această decizie. Este o decizie politică. Nu poţi muta Finanţele Publice din regiunea de Vest într-un oraş mic. Timişoara este unul dintre oraşele care contribuie cel mai mult la buget. La Deva nu se pot asigura servicii de calitate pentru regiunea de Vest”, a explicat oficialul.

Angajaţii din finanţele publice şi-au reluat activitatea, după două ore de protest, în urma promisiunilor pe care le-au obţinut în discuţiile cu prefectul judeţului, Eugen Dogariu, şi cu preşedintele Consiliului Judeţean, Titu Bojin. Acesta din urmă va pleca la Bucureşti, marţi, pentru a clarifica situaţia.

Liderul administraţiei judeţene consideră periculoasă mutarea sediului regional al finanţelor publice la Deva, subliniind că o asemenea decizie ar bulversa total finanţele, în condiţiile în care este vorba despre una dintre instituţiile vitale care trebuie să rămână în viitoarea capitală a regiunii, Timişoara.

„Cu Finanţele nu ne putem juca. Nu excludem ca sediul regional al altor instituţii să se mute în alte judeţe, dar nu Finanţele. Dacă vom avea astfel de răbufniri, am putea asista la proteste spontane zilnic”, a declarat luni Titu Bojin, într-o conferinţă de presă.

El a explicat că există mai multe variante de lucru ce ar urma să fie prinse într-o viitoare hotărâre de guvern privind Finanţele Publice şi care ar urma să aibă loc în şedinţa Executivului de miercuri.

Angajaţii Finanţelor Publice Timiş au intrat luni dimineaţa în grevă spontană de trei ore, protestând astfel împotriva anunţului potrivit căruia sediul regional al instituţiei ar urma dă fie la Deva.

Şi primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a dezavuat ideea mutării sediului Direcţiei Regionale Financiare la Deva, susţinând că, în Regiunea de Vest, municipiul Timişoara şi judeţul Timiş în ansamblul său reprezintă, în plan economic, de departe polul de forţă al regiunii.

Nicolae Robu a subliniat faptul că Timişoara şi judeţul Timiş ocupă poziţia numărul 1 şi la nivel naţional, între toate municipiile şi oraşele altele decât capitala, respectiv între toate judeţele, în această privinţă, iar numărul contributorilor din judeţul Timiş reprezintă aproape jumătate din totalul contribuabililor din regiune, în timp ce în alte judeţe reprezintă 22,71% în cazul judeţului Arad, 17,59% în cazul judeţului Hunedoara şi 13,26% în cazul judeţului Caraş-Severin