Greşeli în educarea copiilor, pe care orice părinte ar trebui să le evite

Nimeni nu este perfect şi cu toţii mai greşim, mai ales când este vorba despre educaţia copiilor noştri. Chiar dacă din când în când mai facem şi erori în educarea copiilor, este important să conştientizăm acest lucru şi să facem tot posibilul să nu le mai repetăm. Iată câteva greşeli pe care orice părinte ar trebui să le evite, recomandate de Bonnie Harris, creatoarea conceptului "parenting conectiv".

RomaniaTV.net
16 ian. 2013, 21:06
Greşeli în educarea copiilor, pe care orice părinte ar trebui să le evite

Stilul de educare a copiilor recomandat de Bonnie Harris presupune un parteneriat între părinte şi copil bazat pe respect reciproc, fără pedepse şi acuze. Părintele este profesorul copiilor, dar şi elevul acestora. Copiii învaţă de la părinţi, iar părinţii învaţă de la copii, crescând în acest fel conexiunea între ei.

1. Nu sunt suficient de fermi

Mulţi părinţi au tendinţa de a pune nevoile şi dorinţele copiilor mai presus de ale lor – câteodată ca urmare a relaţiilor pe care le-a avut cu propriii părinţi în copilărie, câteodată de teama unei crize emoţionale din partea copilului. “Prea drăguţ” înseamnă pierderea puterii. Nevoile şi dorinţele părinţilor nu sunt mai puţin importante decât ale copilului. Fiecare trebuie să respecte nevoile şi dorinţele celuilalt. Cuvântul-cheie este echilibrul.

2. Presupun că empatia va schimba comportamentul copilului

Să spui “cuvintele potrivite” nu schimbă comportamentul copilului, ci îl manipulează, iar la un moment dat nu va mai funcţiona. Comportamentul îl poţi schimba răspunzând calm, ferm, cu respect, fără să învinovăţeşti. În acest fel poţi modela comportamentul copilului şi îi arăţi cum se păstrează controlul de sine. Copilul îşi dă seamă că este înţeles şi că este în siguranţă.

3. Vor să-i dea o lecţie

În momentul în care copilul face ceva greşit, în haosul creat părinţii presupun că dacă nu ţipă şi nu pedepsesc exact atunci, copilul nu va înţelege că a greşit. De fapt, în vâltoarea momentului, nimic nu este eficient. Aşteaptă până când atât emoţiile şi nervii copilului, cât şi ai tăi, se liniştesc. Abia atunci copilul va fi receptiv, te va asculta şi va înţelege ce ai de spus. La fel şi tu vei înţelege mult mai uşor ce-ţi va transmite copilul.

Citeşte continuarea pe http://sfatulparintilor.ro/scolari/comportament-si-dezvoltare-scolari/5-greseli-in-educarea-copiilor-pe-care-orice-parinte-ar-trebui-sa-le-evite/