Grecii s-au resemnat cu măsurile de austeritate VIDEO

Grecii s-au resemnat în faţa austerităţii. Guvernul s-a angajat să taie pensiile şi salariile pentru ca ţara să poată beneficia de planul internaţional de salvare.

RomaniaTV.net
02 aug. 2012, 15:11
Grecii s-au resemnat cu măsurile de austeritate VIDEO

Liderii politici de la Atena au ajuns, după mai multe ore de discuţii, la un acord în privinţa măsurilor de austeritate.

„Primul-ministru a propus reducerea cheltuielilor cu 11,5 miliarde de euro, ca necesitate pentru rămânerea Greciei în zona euro şi pentru a avea, în viitor, posibilitatea unor renegocieri. Propunerea a fost acceptată”, a declarat Yannis Stournaras, ministrul de Finanţe.

Măsurile vor fi aplicate în următorii doi ani. Printre ele se numără tăierea salariilor şi pensiilor, precum şi a altor beneficii.

„Cred că măsurile sunt dureroase pentru mulţi oameni, dar trebuie făcut ceea ce este necesar. Nu putem doar să stăm şi să discutăm despre asta, trebuie să se termine odată”, a declarat Anna Kakava, inginer.

„Nu cred că va fi găsită o soluţie cu cele 11,5 miliarde, nu cred nici că tăierile pe care le-au decis vor fi operate sau că se va continua astfel”, este de părere şi George Kouveos, locuitor al Atenei.

Bursa din Grecia a deschis pe verde după anunţul privind noul acord. Înainte de a elibera noi tranşe din ajutorul de 130 de miliarde de euro, troica formată din Fondul Monetar Internaţional, Uniunea Europeană şi Banca Centrală Europeană va furniza creditorilor ţării planul de reforme agreat de Atena.