Grecia este în impas. A treia tentativă de a forma guvernul a eşuat

A treia încercare de formare a unui Guvern în Grecia a eşuat. Liderul socialiştilor greci, Evangelos Venizelos, i-a predat oficial, sâmbătă, preşedintelui Greciei, mandatul pe care acesta i-l încredinţase pentru a încerca să formeze un Guvern de coaliţie. Cele trei partide ajunse pe primele locuri ca urmare a alegerilor legislative din 6 mai din Grecia au fost convocate pentru duminică de către preşedintele ţării, Carolos Papoulias.

RomaniaTV.net
12 mai 2012, 13:13
Grecia este în impas. A treia tentativă de a forma guvernul a eşuat

Venizelos este cel de-al treilea preşedinte de partid care a încercat, fără rezultat, să formeze o coaliţie, după alegerile legislative de duminica trecută, în urma cărora nici o formaţiune nu a obţinut majoritatea.

Cele trei partide ajunse pe primele locuri ca urmare a alegerilor legislative din 6 mai din Grecia au fost convocate pentru duminică de către preşedintele ţării, Carolos Papoulias, pentru a discuta despre formarea unui nou guvern, a anunţat sâmbătă Preşedinţia Republicii, transmite AFP şi AP.

”Preşedintele îi va invita pe şefii partidelor în scopul de a încerca să formeze un guvern care să beneficieze de sprijinul parlamentar în configuraţia rezultată la alegerile din 6 mai”, se arată într-un comunicat al Preşedinţiei.

Şefii partidelor conservator, socialist şi cel al stângii radicale vor fi primiţi la ora 9.00 GMT de către preşedinte, care se va întâlni apoi cu liderii celor mai mici partide, inclusiv cu partidul neonazist Zori aurii.

Dacă partidele nu se vor înţelege până joi, în Grecia vor avea loc în iunie noi alegeri legislative, scrie AGERPRES.

Situaţia Greciei este cu atât mai critică cu cât Uniunea Europeană a avertizat că ţara va trebui să părăsească zona euro dacă nu va continua reformele de austeritate pe care şi le-a asumat în cadrul planului de salvare.