Google conservă limbile pe cale de dispariţie cu ajutorul unui nou site VIDEO

Grupul Google a anunţat miercuri seară lansarea unui site internet destinat să contribuie la conservarea limbilor pe cale de dispariţie, intitulat 'Proiectul limbilor în pericol'.

RomaniaTV.net
21 iun. 2012, 06:21
Google conservă limbile pe cale de dispariţie cu ajutorul unui nou site VIDEO

‘Inventarierea a peste 3.000 de limbi în pragul dispariţiei este o etapă importantă pentru păstrarea diversităţii culturale, cinstirea cunoştinţelor strămoşilor noştri şi înzestrarea tinerilor cu mai multă putere’, scrie Google, potrivit Agerpres.

‘Tehnologiile pot susţine aceste eforturi, ajutându-i pe oameni să realizeze înregistrări de înaltă calitate cu bătrânii, adesea ultimii vorbitori ai limbii lor, aducând împreună comunităţi disparate în mediul social şi facilitând învăţarea limbilor’, se mai spune în comunicat.

Google luptă cu ajutorul acestui site, endangeredlanguages.com, să salveze de la dispariţie 3.054 de limbi.

Printre limbile ameninţate cu dispariţie se află şi următoarele:

Krimchak (Turcica): Este o limbă vorbită în România, potrivit site-ului Google, în sudul Dobrogei, aproape de graniţa cu Bulgaria. Nu se ştie câţi vorbitori mai există.
Găgăuza (Turcica): O limbă vorbită în Republica Moldova de mai puţin de 200.000 de oameni.  
Koro: o limbă vorbită în munţii din nord-estul Indiei, vorbită de doar 4.000 de oameni.
Guana (Mascoyan): o limbă vorbită în Paraguay, critic ameninţată cu dispariţia, întrucât doar 29 de oameni o mai vorbesc.
Shuswap (Salishan): O limbă vorbită în Canada, în statul British Columbia, de doar 200-500 de oameni.

Experţii estimează că doar 50% din limbile care există în ziua de azi o să mai fie vorbite până în anul 2100.

Google mai precizează, pe noul său site, că dispariţie unei limbi înseamnă pierdea informaţiilor culturale şi ştiinţifice, comparabilă cu pierderea unei specii.

Limbile introduse în acest proiect şi informaţiile despre ele sunt furnizate de Catalogul Limbilor pe cale de dispariţie (ELCat), realizat de Universitatea din Hawaii de la Manoa şi de Institute for Language Information and Techonology (The Linguist List) de la Universitatea Eastern Michigan University.